STOMAČNI VIRUS HARA BEOGRADOM: Sve više dece se žali na ove simptome, doktorka objašnjava šta je KLJUČNO ZA OPORAVAK

Stomačni virus uzrokovan norovirusom koji je nedavno na rekrativnoj nastavi dobilo 137 đaka i četiri nastavnika, nastavio je da se širi, a u Domu zdravlja Plilula kažu da imaju za oko 20 odsto više pacijenata sa stomačnim problemima.

Foto: Aleksandra Suzi / Shutterstock
Foto: Aleksandra Suzi / Shutterstock
.

Pedijatar i zamenica direktora D.Z Palilula, dr Aneta Jovanović kaže da je na staroj Paliluli manji broj ovog obolevanja, dok se na nekim punktovima više javljaju pacijenti sa simptomima ovog virusa i da dominira školski uzrast, mada se javlja i kod dece vrtićkog uzrasta.

“Uglavnom su to simptomi poput dijareje, povraćanja, mučnine, glavobolje, sa grčevima u stomaku i sa povećanim bolovima u mišićima. Međutim, to kratko traje. Deca za dan-dva budu dobro”, objašnjava doktorka za RTS.

Kako kaže, kada se jave pomenuti simptomi najvažnije da se dete izoluje i miruje i da se odmah krene sa nadoknadom tečnosti korišćenjem rastvora koji se mogu kupiti u apoteci.

“Jako je važno da dete unosi tečnost, ne treba ga terati da unosi hranu, obzirom da je oštećena sluznica creva i želudca ali nakon dobijanja apetita, kreće se sa dvopekom, supicama, pirinčem, ali postepeno i lagano”, kaže dr Jovanović.

Doktorka objašnjava da je norovirus uobičajen za zimski period ali da je se kod nas produžio preko proleća i sada ga ima najverovatnije jer su ukinute epidemiološke mere, deca se druže, aktivni su, odlaze na rekreativne, a bolest se prenosi putem prljavih ruku.

“Važno je da se deca opominju da što češće peru ruke, da osoba koja sprema hranu vodi sve higijenske mere i to su jedine preventivne mere” kaže doktorka i napominje da se ovim možda ne može sprečiti virus, ali može doprineti da se ublaže tegobe.

U Domu zdravlja Palilula ima dece sa respiratornim simptomima i male dece sa varičelama i malim boginjama predškolskog i školskog uzrasta.

Izvor: rts.rs