Šta će biti posle praznika? Dr Kon za TV Prva: Ovo je trenutak (VIDEO)

Epidemiolog Predrag Kon je gostujući u Jutru, rekao je da je opadanje brojeva dobra vest, ali da očekuju da će se taj pad malo usporiti.

foto: Printscreen/PrvaTV
foto: Printscreen/PrvaTV
.

On je rekao da ne misli da će praznici uticati na dalji tok epidemije.

Kon je rekao da je zadovoljan vakcinacijom u Srbiji, a posebno u Beogradu, jer je u glavno gradu vakcinisano preko 43 posto punoletnog stanovništva.

"Moram da kažem da se mi nalazimo u trenutku, koji je bukvalno dobitni trenutak, to je trenutak kada aktivnost virusa pada, čak i u gradovima pada, i to je povoljno za vakcinaciju, posebno za vakcinaciju mlađih ljudi, koji su 'motor' prenošenja", rekao je Kon, gostujući na Televiziji Prva.

Kon se osvrnuo i na vakcinaciju trudnica, i rekao je da je još rano pričati o tome, jer takvih slučajeva praktično da nema.

"Mi sada tek imamo prva istraživanja koja se po tom pitanju tek pojavljuju. Strukovna udruženja su jasno dala preporuke za vakcinaciju".

Epidemiolog je rekao da je to normalno jer kada se pojavi nova vakcina, on ne može da kaže da je za trudnice jer tako nešto nije ispitivano, i da to tek kasnije dolazi na dnevni red.

"Nema dovoljno podataka za trudnice, dmeđutim, sa druge strane, činjenica je da nežive vakcine, kao što su ove ne mogu da štete plodu".

On je rekao da je vrlo jasno da postoji jedna grupa žena koje su u trudnoći, i one trebaju da znaju kada prime vakcinu, ta vakcina ne samo da štiti njih od ove bolesti, već i dete.

"Mi znamo da je vrlo mala verovatnoća da se virus prenese na dete, međutim bilo je slučajeva zaražavanja dece tokom trudnoće".

Opširnije u video-prilogu.

.

Izvor: Prva TV, B92.net