"Sigurno je da će ostati zabrana javnog okupljanja i da ćemo imati drugi talas"

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da sada sigurno izlazimo iz epidemije, ali i da je siguran drugi talas.

.

"Posmatrano na našoj teritoriji sigurno izlazimo iz epidemije, bar ovog talasa, sigurno da možemo da očekujemo na jesen ili poznu jesen ili zime sledeće godine", rekao je Kon.

Razume da su se nakon opuštanja mera ljudi opustili, ali i upozorava na posledice.

"Ljudima je dozlogrdilo i to je potpuno jasno. Da se vratimo u život moramo. Bilo bi jako loše da se ponovo jave obolevanja i ubrzanja prenošenja. Sve zavisi da li ćemo poštovati mere ili ne. Onog momenta kada se bude skinulo vanredno stanje i zabrana kretanja, tada ćemo videti koliko smo sposobni da poštujemo mere. Sigurno je potpuno da će biti zabrane okupljanja na javnom prostoru", istakao je Kon.

Mi sada idemo u oporavak. Neophodno je da se krene u život da ne bi posle toga ako previše dugo traje potpuna zatvorenost i izolacija, kada svi masovno izađu tek onda krenulo kršenje obaveza vanrednog stanja, dodao je on.

Na pitanje da li je dobro da se jedan deo dece zarazi tokom leta, kaže da bez kolektivnog imuniteta nema prestajanje epidemije.

"Da li će kolektivni imunitet da se stekne prirodno prokužavanjem ili vakcinacijom, to je dobro poznato u medicini. Za decu sigurno neće biti vakcinacije jer je ova bolest izuzetno blaga za njih. Podigla se ta tema bez ikakve potrebe, deca moraju da se prokuže. Do prokužavanja bi u svakom slučaju došlo, samo se ubrzava u školi", objasnio je Kon.

Najavio je da se tokom leta planira testiranje velikog uzorka populacije.

Kaže da nije verovatno da će ostati karantin za ljude koji doalze iz inostranstva.

"Ko će doći u našu zemju ako mora prvo da provede 14 dana u karantinu."

Što se podataka broja smrtnosti tiče, kaže da je dobro prošla Hrvatska, BiH i Crna Gora, a još postoji prostora za drugačije podatke, kako je objasnio, kao što su u Kini kasnije dodavani oni su preminuli od kovida 19 a u tom trenutku nisu tako registrovani.