Ruski spasioci u Obrenovcu, EU šalje pumpe

Avion iLJUŠIN Il-76 ruskog Ministarstva za vanredne situacije sleteo je danas oko 8.30 na aerodrom u Nišu ''Konstantin Veliki'' sa 76 ruskih spasilaca koji su otišli u Obrenovac gde je trenutno najkritičnija situacija. Iz Brisela poručuju da stručnjaci EU za civilnu zaštitu koordiniraju mere za pomoć Srbiji.

.

Put Beograda krenula je oko 12 sati kolona autobusa i šlepera, a jedan deo hitno je prebačen vojnim avionom "Antonov".

Zamenik direktora Rusko-srpskog humanitarnog centra Anatolij Aleksandrovič Baškirev rekao je za Tanjug da su u Niš stigli iskusni spasioci, profesionalci koji će pomoći najugroženijim delovima Srbije i da će ovde ostati koliko to bude potrebno.
"Mi smo reagovali odmah pošto nas je gospodin (Aleksandar) Vučić kontaktirao. Vlada Ruske federacije odmah je odlučila da uputi pomoć koja bi bila transportovana sa dva aviona tipa "Iljušin". Mi smo svesni da je ovde teška situacija i Ruska Federacija je odlučila već tokom noći da uputi ovu pomoć," rekao je Baškirev.

"Spasioci iz Ruske Federacije su visokospecijalizovani ljudi koji su opremljeni i čamcima i svim što je potrebno za spasavanje u poplavama", rekao je Baškirev. Jedan od njih koji dolazi iz Moskve, Petrof Valerič kaže da Srbe smatra "bratskim narodom", a i ostali članovi ekipe ne kriju simpatije prema Srbiji i Srbima.

Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Eduard Nikolajevič Čižikov rekao je da se među ruskim spasiocima nalazi i 20 ronilaca, da su oni opremjljeni najsavremenijom opremom i da su u sličnim akcijama učestvovali na dalekom istoku.

Čizikov je rekao da će ruski spasioci ostati u Srbiji onoliko koliko je potrebno.

On je najavio sletanje još jednog ruskog aviona tokom dana koji će u Niš dopremiti humanitarnu pomoć.

Gradski većnik Niša Žarko Ranković rekao je da u Nišu nema kritičnih tačaka, kao i da bi ILJUŠIN bio još sinoć u Nišu da nije bilo problema sa koridorom za letenje neprecizirajući o čemu je reč.

Ruske spasioce na aerodromu su sačekali kodirektor Srpsko - ruskog centra Viktor Viktorovič Safijanov, načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković, načelnik niške policije Srđan Grekulović, predstavnici Sektora za vanredne situacije i grada.

Tokom popodneva u Niš će stići još jedan avion tipa Iljušin koji će doneti humanitarnu pomoć, a očekuje se da ruska vlada put Srbije pošalje i treći avion koji bi trebalo da stigne večeras. Iz EU stižu pumpe

Evropska unija poslaće u Srbiju pumpe visokog kapaciteta i stručnjake kako bi pomogla u otklanjanju posledica poplava, saopštila je danas evropska Služba za koordinaciju u hitnim situacijama.
"Zahtev vlade Srbije je stigao sinoć i mi smo odmah počeli sa radom", rekao je novinarima Peka Tijanen šef dežurne ekipe u Centru za koordinaciju.

On je izjavio da je srpska vlada u prvoj fazi zatražila pumpe i stručnjake, u drugoj helikoptere kako bi pomoć stigla do teško dostupnih područja.
"Očekujem da će pumpe stići u Srbiju najkasnije sutra", rekao je on.

Ovo je inače drugi put da je Srbija zatražila pomoć od Centra EU. Prethodno se to desilo prošle godine takođe zbog poplava.

Pomoć su zatražile i Slovenija i Bosna i Hercegovina, koja je tražila helikoptere. Za sada su se pozivu Srbije i BiH odazvali Slovenija, Austrija, Bugarska i Nemačka.

Broj predračuna je 840-3546721-89, svrha uplate: za otklanjanje vanrednih okolnosti - poplave.

Žiro račun Grada Beograda i Sekretarijata za finansije je: 840-744141843-14, model 97, poziv na broj: 39-501-04.

Kontak telefoni za evakuacije i pomoc ugroženima od poplava. Sektor za vandredne situacije MUP Srbije. 011/2289-208, 011/2282-910, 011/2741-157
Dežurni telefon Tržišne inspekcije na koji građani mogu da se jave i prijave zloupotrebe trgovaca u vanrednoj situaciji je 011/2699610