Počinje u 8 sati i čekamo odgovor na tri pitanja: Koplja se lome samo oko jednog

Za danas u 8 sati najavljena je nova sednica Kriznog štaba, na kojoj će se analizirati epidemiološka situacija, na osnovu koje će se odlućivati o daljim merama.

Ilustracija, foto: Bobica10/Shutterstock
Ilustracija, foto: Bobica10/Shutterstock

Prethodno je Vlada u nedelju na predlog Kriznog štaba odlučila da od 22. marta od 6 sati ostanu zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri, dok je veći deo ostalih privrednik delatnosti otvoren.

Kako su ranije navodili mediji, ali i sudeći prema izjavama članova Kriznog štaba, tri su kljčna pitanja na koja bi danas trebalo da dobijemo odgovor: rad ugostiteljskih objekata i tržnih centara, uslovi za ulazak u Srbiju i analiza stanja u školama.

Po svemu sudeći najviše će se koplja lomiti upravo oko prve teme - rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara, dok se za rad škola smatra da nema još naznaka da će se stariji osnovci i srednjoškolci vratiti u školske klupe. Mlađi osnovci će ostati u školi, a i kod vrtića nema promene - oni rade.

Prema nekim nezvaničnim najavama, tržni centri ostaće najverovatnije zatvoreni, osim prehrambenih radnji i apoteka, za koje poslodavci moraju da omoguće rad.

Najžešće suprostavljeni stavovi očekuju se oko ugostiteljskih objekata.

Prema saznanjima "Blica", medicinski deo Kriznog štaba je protiv otvaranja kafića i restorana, a predstavnici Beograda ponudiće modele za rad. Kako sada stvari stoje, doktori bi mogli da dozvole rad ugostiteljskim objektima, ali isključivo u baštama.

Međutim, to praktično znači da neće svi moći da skinu katanac i deo ugostitelja će zasigurno insistirati na tezi da je to diskriminacija. Iako medicinski deo Štaba smatra da bi i to bilo velikodušno jer su kafići i restorani, kako navode, najveći rasadnici virusa, predstavnici Beograda nameravaju da predlože modele rada kako bi svi mogli da rade.

Tako je sve manje izvesno da će kafići i restorani biti otvoreni sa skraćenim vremenom već će biti predložena varijanta otvaranja uz posebne zabrane. Te mere bi određivale distancu i koliko ljudi može biti unutar objekta. Ograničenje će zasigurno biti veće od četiri kvadrata i u opticaju je varijanta od devet kvadrata.

Izvor: b92.net