Od ponedeljka moguće putovanje u Grčku: Ali, nema "lutanja"

Tačno u osam časova, u ponedeljak ujutru, granice sa Grčkom biće zvanično otvorene za državljane Srbije.

Grčka se otvara, foto: By Nikolaos Tamvakis / Shutterstock
Grčka se otvara, foto: By Nikolaos Tamvakis / Shutterstock

Za sada, građani Srbije neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto u kome su rezervisali smeštaj. Srpski putnici mogu da pređu na dva granična prelaza sa Bugarskom - Promahonas i Nimfeja. Sve ovo važi do 14. maja.

Ovo je za "Novosti" potvrdila ministarka turizma Tatjana Matić.

"Uslovi su potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test, da nije stariji od 72 sata. Takođe, svako ko putuje u Grčku mora da popuni PLF formular 24 sata pre dolaska u zemlju. I dalje će se sprovoditi nasumično testiranje turista. Gosti će morati da se pridržavaju svih restriktivnih mera, koja važe i za državljane Grčke", objašnjava ministarka Matić.

Do vakcinacije i preko turističkih agencija

Pored ove vesti, ministarka Matić je za 150 minuta Prve TV potvrdila i saradnju između ministarstva i kancelarije za informacione tehnolčogije, ali i svih turističkih agencija.

"Svi koji su zainteresovani, kada uplate aranžman, mogu da se prijave i za prioritetno vakcinisanje", rekla je za 150 minuta Prve TV.

Resorno ministarstvo je imalo uspešne pregovore sa Grčkom, ali i druge zemlje prihvataju potvrde o vakcinama iz Srbije, naglašava.

"Ja bih napomenula nešto što je od izuzetnog značaja. Imamo oko 220.000 građana koji bi trebalo da obave zamensko putovanje, i molim ih da se jave svojim turističkim agencijama, biće prioritetno vakcinisani", dodala je.

Izvor: b92.net