Nove mere na snazi od ponedeljka; Posebna napomena Vlade Srbije

Vlada Srbije odlučila je danas, na predlog Kriznog štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, da od sutra od 6.00 ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti - kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri.

Ilustracija, foto: Bobica10/Shutterstock
Ilustracija, foto: Bobica10/Shutterstock

Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova, uz poštovanje određenih uslova.

Kako je saopštneo iz Vlade Srbije, svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu, a izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi.

Vlada Srbije ističe da će od sutra ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere - poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

Ugostiteljskim objektima dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu do 21 sat usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom.

U saopštenju se ističe da vlada i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

"Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će se vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid-19 odvijati bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.