Nova sezona emisije kojoj se veruje: „Život priča“ od 01. marta, sredom u 22 sata na Prvoj

Četvrta sezona emisije čije teme nikoga ne ostavljaju ravnodušnim „Život priča“, startuje u sredu, 01. marta u 22 sata na Prvoj televiziji. Emisija kojoj se veruje, nastaviće da beleži pojedinačne ljudske sudbine i priče koje su priče svih nas, slika naše stvarnosti, koordinata u kojima živimo, slika našeg društva, (ne)funkcionisanja institucija.

.

U prvoj epizodi videćemo priču koja je potresla i šokirala celu Srbiju. Jelica Radović je imala 19 godina kada je umrla posle rutinske operacije čukljeva u privatnoj klinici „Decedra“. Umirala je nekoliko dana, dok su njeni roditelji uzalud molili lekare i zdravstveno osoblje klinike da joj pomogne. Tužilaštvo je podiglo opružnicu protiv odgovornih zdravstvenih radinka klinike. Nakon dve prvostepene presude da su lekari odgovorni za krivično delo protiv zdravlja ljudi i da se kažnjavaju sa po 15 meseci zatvora i 2 godine zabrane vršenja poziva, druga Apelacija je donela oslobađajuću presudu. Presuda je u javnosti okarakterisana kao skandalozna.

Emisija Život priča je pokušala da da odgovore na pitanja: kako su lekari oslobođeni nakon dve prvostepene presude u kojima su proglašeno krivim? Na osnovu čega je Apelaciono veće oslobodilo lekare kada u samom obrazloženju oslobađajuće presude stoji da su lekari očigledno nesavesno postupali u slučaju pacijentkinje Jelice Radović? Zašto je Apelaciono veće odbilo stav medicinskih veštaka da su lekari mogli već na dan operacije da posumnjaju na sepsu? Čemu služi sud časti Lekarske komore i kako je moguće da se na visoke funkcije u Lekarskoj komori biraju lekari protiv kojih se trenutno vode sudski sporovi zbog sumnje na lekarsku grešku? Pokušaćemo da saznamo i kako je moguće da u Srbiji ne postoji pravilnik ko je zadužen za brigu o pacijentima u postoperativnom toku i čemu uopšte služi Hipokratova zakletva, ako se lekari pozivaju na to da nije pravilnikom odredjeno ko se brine o pacijenu.

U emisiji priča Dijana Radović, majka Jelice Radović, o svim detaljima od operacije do smrti njene ćerke, o tome kako je postupalo medicinsko osoblje, šta su sve pokušali da ih namole da joj neko pomogne, kako joj je pred samu smrt postavljena pogrešna dijagnoza koja je imala za cilj da se Jelica premesti u državnu bolnicu, kao i o višegodišnjoj borbi na sudu i svemu što su na sudu preživeli do oslobađajuće presude, po kojoj niko nije odgovoran za smrt njene ćerke.

Autorka: Tatjana Vojtehovski
Foto: Aleksandar Krstović