Nije detektovan povišeni stepen radioaktivnosti u Ukrajini

Francuski državni institut za nuklearnu bezbednost saopštio je da nije detektovan povišeni stepen radioaktivnosti u Ukrajini i da incident u nuklearnoj elektrane u Zaporošju nije doveo do opasnosti po stanovništvo i životnu sredinu.

.

"Imamo dva senzora instalirana na krovu Francuske ambasade u Kijevu i Ambasada nije signalizirala ništa neobično. Da je bio akcedent, mi bismo znali", rekao je specijalni predstavnik IRSN za Centralnu i Istočnu Evropu Mišel Čua.

Na prvoj sednici novog kabineta ukrajinskog premijer Arsenij Jacenjuk saopšteno je da je došlo do incidenta u nuklearnoj elektrani na jugoistoku Ukrajine.

Nesreća se dogodila u trećem bloku Nuklearne elektrane Zaporožje u pogonu proizvodnje, navodi AFP.
"To nije ni na koji način povezano sa reaktorom", potvrdio je ukrajinski ministar energetike Volodimir Demčišin novinarima i dodao da je elektrana bila primorana da zatvori generator, izazivajući nestašice struje u okolnim regionima.

"Opasnosti nema... nema problema sa reaktorima", rekao je ministar energetike.

Zvanični Kijev bio je primoran da juče uvede isključenja struje kao odgovor na kvar, pošto su se brzo smanjivale rezerve uglja, a Ukrajina dobija nešto ispod polovine proizvodnji električne energije iz nuklearki i ostatak od termoelektrana.

Demčišin je najavio da će nuklearka nastaviti sa uobičajenim radom za dva dana, 5. decembra.

Izvor: Tanjug