Naši đaci u proseku vrlodobri, najlošiji iz matematike

Đaci koji su u junu završili osnovnu školu imali su, prema preliminarnim podacima, u proseku vrlodobar uspeh od 6. do 8. razreda, odlične ocene dobijali su na muzičkom, likovnom, fizičkom ali i iz vladanja, a najlošije su prolazili na matematici i hemiji, u proseku sa jakom trojkom.

.

Analiza uspeha 66.000 osmaka, koji su u međuvremenu krenuli u srednju školu, pokazala je da su u 6. razredu iz matematike prosečno imali ocenu 3,41, u sedmom 3,34, a u osmom razredu 3,35.

Iz hemije u sedmom razredu prosečno su imali vrlodobar uspeh (3,55), u osmom su nešto slabiji ali i dalje sa jakom trojkom (3,46), rekla je pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin.

Ona je pre nekoliko dana na predstavljanju preliminarnih rezultata, rekla da prosek podižu odlične ocene, petice, iz muzičkog, likovnog i fizičkog, izbornog sporta, ali i iz vladanja, iz koga su u šestom razredu imali prosek 4,94, a u sedmom i osmom 4,90.

Kada je u pitanju maternji jezik, naši đaci su u proseku vrlodobri, odnono u šestom i sedmom razredu imali su prosek 3,66, a u osmom nešto bolje, 3,71.

Iz istorije, geografije i biologije u proseku su takođe vrlodobri, kao i iz stranog jezika.

Lužanin je istakla da je u toj generaciji osmaka skoro 14 odsto vukovaca.

Prošle godine ih je bilo 13,75 odsto, a ove 13,91, za 0,16 odsto više i taj procenat se svake godine povećava, što se, kako je Lužanin rekla, nadležnima u Ministarstvu prosvete baš i ne sviđa. Godine 2008. imali smo 12,28 procenata osmaka sa svim peticama u đačkoj knjižici.

Analiza je pokazala i da su učenici koji su imali peticu iz matematike u osmom razredu u proseku na maloj maturi imali skoro 16 poena, a oni sa četvorkom nešto više od 12 poena.
Trojkaši su osvojili malo ispod deset poena, a đaci koji su iz matematike imali dvojku prosečno šest bodova.