NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Blagi pad broja novozaraženih

Najnoviji podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji u poslednja 24h:

Foto: E.Va / Shutterstock
Foto: E.Va / Shutterstock
.

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus testirano 9.213 osoba, od kojih je 438 novozaraženo. Nažalost, preminule su 3 osobe, a na respiratorima se trenutno nalazi 18 pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 9.529 osoba, od kojih je 466 novozaraženih. Nažalost, preminule su 4 osobe, a na respiratorima je bilo 18 pacijenata.

"Srbi se spremaju za more"

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da je epidemiološka situacija dobra nakon praznika, i naveo da ulazimo u turistički period, kao i da će naši državljani putovati, ali i da će stranci dolaziti u Srbiju. Rekao je da će sigurno doći do cirkulacije virusa i da bi trebalo da budemo oprezni. Ukazao je da nije tačno da nemamo protivepidemijske mere, već su one svedene na snažnu preporuku.

"Trebalo bi razlikovati da li je nešto potpuno ukinuto ili nije. Obavezno je još nošenje maski u zdravstvenim ustanovama. To pravi probleme sa pacijentima u nekim zdravstvenim ustanovima koji uporno neće da stave masku kada ulaze", kaže Kon.

Naglasio je de će sasvim sigurno doći do cirkulacije virusa u letnjem periodu: "Ranije se mislilo da je gotovo nemoguće da se uzdigne taj talas, ali iskustvo nam je pokazalo i prvi put i drugi put da virus ima sezonski karakter, ali da on nije tako vidljiv", naglašava Kon.

Kaže da je pristup u Kini ekstreman i prema njegovom mišljenju potpuno neprimenjiv u našim uslovima, kao i da oni i dalje imaju zatvaranje potpuno karantinskog tipa.

Izvor: Blic