Nagrade Explozivcima i Mašanu Lekiću na festivalu Press vitez

Na ovogodišnjem regionalnom TV festivalu Press vitez produkcijski gran pri dodeljen je emisiji Exploziv Prve srpske televizije.

.

Žiri je prepoznao izuzetan tehnički nivo kada je reč o kameri, montaži i postprodukciji. Pored ove dodeljene su još tri nagrade novinarima Prve TV i jedna za montažu. Za reportažu "Mećava u Zrenjaninu" Mašan Lekić dobio je specijalnu nagradu Zlatni zapis. Dejan Jelovac je za minijaturu "Bajka Benija Morine" nagrađen specijalnim priznanjem u oblasti sportskog novinarstva, a novinar Nemanja Stanković je u kategoriji dokumentarnog programa dobio bronzanu medalju za reportažu "Odsečeni". Danijel Dautović dobio je zlatnu medalju za montažu priče o teškom rudarskom poslu.

"Zanimljivo je koliko je Srbija zemlja paradoksa. Sa jedne strane odsečeni su ljudi koje pogode elementarne nepogode i cela se država digne na noge da tim ljudima pomogne. Priča o deda Krci je primer kako nešto zataji kada odsečena ostane jedna porodica i to zbog ljudskog nemara. Onda je potrebno da se njegova priča nađe u Explozivu ne bi li neko obratio pažnju. A on je i dalje odsečen", rekao je Nemanja Stanković.

Danijel Dautović je istakao da priča o rudarskom poslu koju je montirao, nije bila kao svaka druga priča.

“To su posebni uslovi rada, koje veliki broj nas ne može ni da zamisli. Novinar i snimatelj su bili na licu mesta i osetili atmosferu, rada na 400 metara ispod zemlje. Ja nisam, pa mi je bio dodatan napor kako da gledaocu što vernije dočaram sve ono što su mi sa terena preneli. Velika je odgovornost jer je montaža poslednja karika u lancu proizvodnje i daje završni pečat, objasnio je Dautović, dok je novinar Dejan Jelovac kazao da je njegova priča o malom Beniju Morini u stvari priča o našoj sportskoj svakodnevici.

“Borba malog multietnickog kluba za puko preživljavanje, uz svo nerazumevanje nadležnih uprkos neverovatnim uspesima koje postižu, neodoljivo podseća na savremenu verziju Don Kihota i njegovu borbu s vetrenjacama", dodao je on.