Ministri EU izglasali plan o preraspodeli 120.000 izbeglica

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije danas su velikom većinom usvojili plan o preraspodeli oko 120.000 migranata širom EU, saopštio je novinarima Žan Aselborn, šef diplomatije Luksemburga.

.

Aselborn, čija zemlja u ovom semestru predsedava EU, je nakon vanrednog ministarskog sastanka u Briselu rekao da mu je žao što nije došlo do konsenzusa, ali daje većinska podrška planu bila daleko veća od one koja je po pravilniku neophodna.

"Ubeđen sam da će one zemlje koje su glasale protiv sprovoditi plan", kazao je Aselborn i dodao da postignuti kompromis uključuje prihvatanje kvota za prijem migranata po dobrovoljnom, a ne obavezujućem principu.

On je, međutim, istakao da zemlje nemaju pravo da odbiju plan koji su ministri većinom izglasali, jer im u suprotnom sledi pokretanje prekršajne procedure i finansijske kazne.

Protiv plana EK, koji u zavisnosti od kapaciteta svake od 28 članica, glasale su Češka, Slovačka, Rumunija i Mađarska.

Aselborn je rekao da će oko 54.000 "viška izbeglica", koji se trenutno nalaze u Mađarskoj, biti raseljeno po proporcionalnom principu.

Prvi potpredsednik EK Frans Timermans je, parafrazirajući Vinstona Čerčila, rekao da je EU danas "iščupala pobedu iz čeljusti poraza".

"Dokazali smo da smo u stanju da donosimo odluke", kazao je on i dodao da će sada biti potreban i dugoročan napor da se pomogne izbeglicama u prihvatnim logorima van EU i da se zaustave ratovi koji dovode do masovnog pomeranja stanovništva.

Evropska komisija je u saopštenju za medije pozdravila ishod sastanka, konstatujući da je načinjen važan korak u prevazilaženju migrantske krize.

Vanredni sastanak ministara policije i pravde, drugi poslednjih osam dana, protekao je u znaku oštrih podela zapadnoevropskih članica, predvođenih Nemačkom i Francuskom, i Češke, Slovačke, Majarske, Rumunije i Poljske, koje su se usprotivile ideji da im se iz Brisela nameću kvote za prijem migranata.

Češka je najavila da će preko Evropskog suda pokušati da ospori legalnost plana Evropske komisije, dok Slovačka pristaje da primi samo migrante hrišćanske vere.

Hrvatski ministar policije Ranko Ostojić je prevremeno napustio sastanak nezadovoljan što u diskusiji o planu za raseljavanje 120.000 migranata u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj nije posvećeno više pažnje situaciji sa migrantima u Hrvatskoj.

"U trenutku kada oni unutra ne mogu da se dogovore oko kvota za 120.000 ljudi, ja kao predstavnik zemlje u koju je u proteklih sedam dana ušlo 35.000 ljudi nemam više šta da radim na tom sastanku", rekao je Ostojić novinarima napuštajući sastanak.

Hrvatski ministar otkrio je da se na sastanku prvi javio za reč, tražeći da se zaustavi priliv izbjeglica iz Turske i Grčke.

Ostojić je rekao da ne prihvata da se izbeglice usmeravaju preko Hrvatske, ocenjujući da je otvaranje mađarskog graničnog prelaza Horgoš prema Srbiji bilo licemerno.

"Svečano su ga otvorili srpski i mađarski ministar, navodno za prihvat izbeglica, a niko od izbeglica nije prošao", rekao je Ostojić, navodeći kako će žrtve izbegličke krize prvenstveno biti Nemačka, Austrija, Slovenija i ostale zemlje kojima Mađarska odmah šalje sve izbeglice bez prethodne registracije.

"Hrvatska je već rekla da mi nećemo da budemo hot-spot. Na sastanku sam napomenuo da se u ovom trenutku, dok mi pričamo o relokaciji, ona već odvija. Iz Grčke je ovih dana relocirano 35.000 ljudi. Ovaj sastanak može imati zaključke kakve hoće, mi ćemo ih prihvatiti, ali rešenje se ne može tražiti godinama, treba reagovati odmah", rekao je ministar unutrašnjh poslova Hrvatske.

Izvor: Tanjug