Meteorolog Nedeljko Todorović otkrio: „Ovo leto će biti toplije od višedecenijskog proseka“

Leto nam je stiglo sada i kalendarski. Temperature su prethodnih meseci bile iznad proseka. Da li je pred nama tropsko leto, hoće li biti suša i do kog podeoka će ići živa u termometru najviše? Na sva ova pitanja odgovara meteorolog Nedeljko Todorović.

Foto: Tv Prva
Foto: Tv Prva
.

„Tokom juna meseca su bile prave letnje temperature. To je u većini slučajeva pokazatelj toga kakvo nas leto očekuje. Kada ranije počnu vrućine, a ove godine su počele još u maju kada je bilo i po tridesetak stepeni, to je nagoveštaj da bi i leto trebalo da bude toplije od nekog višedecenijskog proseka“, ispričao je Todorović i dodao:

„Za sada se to i ostvaruje, gledajući tok vremena u junu i ono što nam sledi narednih sedam do deset dana. Do kraja juna će ostati osetno toplo vreme sa temperaturama znatno iznad proseka – primera radi, maksimalna prosečna temperatura za ovaj period je između 26 i 27 stepeni celzijusa, a mi smo danima iznad tih vrednosti.“

Leto je uhvatilo zamaha, a da li će biti letnjih pljuskova, da li vlada suša i da li nam sledi niz dana sa maksimalnim dnevnim temperaturama, pogledajte u videu: