Leptospiroza i mišja groznica u Ivanjici

Nakon više godina na području ivanjičke opštine pojavile su se dve teške bolesti, leptospiroza i mišja groznica, potvrdio je Tanjugu epidemiolog tamošnjeg Doma zdravlja dr Miroslav Dramićanin.

.

Prema njegovim rečima jedna žena iz ivanjičkog naselja Crnjevo obolela je od leptospiroze, a sumnja postoji za još dve osobe koje se nalaze na ispitivanju.
"U čačanskoj bolnici su, takođe, dva lica za koja postoji sumnja da su oboleli od mišje groznice", rekao je on apelujući na istrebljenje miševa i mišolikih glodara.

Dramoćanin kaže da je najvažnije održavanje lične higijene, posebno pranje ruku, ali i čuvanje hrane kako ne bi bila dostupna miševima.
"Takođe, poljoprivrednici koji rade na svojim dobrima prilikom obavljanja poslova treba da nose rukavice. Za sada nema opasnosti od većeg obima obolevanja, ali se svaka sumnja mora shvatiti ozbiljno, budući da ove bolesti nisu nimalo naivne", zaključio je Dramićanin.

Simptomi kod obe bolesti su slični. Karakteriše ih visoka temperatura, jaka glavobolja i otoci ispod očiju. Obe bolesti prete bubrezima dok leptospiroza "napada" i jetru.

Izvor: Tanjug