Krizni štab prelomio: Smanjuju se cene testiranja; Buster doza posle 3 meseca od 2. doze; Evo kada će pasti odluka o nastavku školske godine

Medijima se obratio Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. On je istakao da Srbijom dominira omikron soj, i da su trenutni brojevi posledica ovog soja.

FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr
FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr
.

Pozvao je sve građane da poštuju sve mere koje smo donosili.

"One su veoma dobro poznate i vezane su za ograničavanje kontakta i širenje zaraze. Ono što je dobro da bolnice nemaju povećan broj prijema, rekao je Zoran Gojković.

On je istakao da Srbijom dominira omikron soj, i da su trenutni brojevi posledica ovog soja. "U Srbiji će se između 2. i buster doze vakcine biće dovoljno da prođe 3 meseca, i građani će 3. dozu moći da prime nakon 3 meseca", rekao je Gojković.

Takođe, rekao je da se period izolacije sa 10 smanjuje na 7 dana.

"To nam je važno zbog vraćanja u redovne radne zadatke", izjavio je Gojković. Kako je naveo što se tiče nastave u utorak će se doneti odluka kako će đaci ići u škole.

Škole u Vojvodini su krenuli sa radom i od ponedeljka đaci se vraćaju u školske klupe, srednjoškolci će krenuti sa kombinovanom nastavom.

"U utorak će se održati dodatne konsultacije vezano za osnovne i srednje škole u centralnoj Srbiji, ali smo najbliži rešenju da bude kao u vojvođanskim školama, odnosno od 1. do 8. razreda neposredno, a srednjoškolci na kombinovanu nastavu", rekao je Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je da će doći do promena cena PCR i antigenskog testa.

  • Umesto 9.000 dinara, kojiko je do sada koštao PCR test, cena će biti 6.000 dinara.
  • Antigenski test koštaće 1.800 dinara, umesto dosadašnjih 3.500 dinara.

Gojković se osvrnuo i na to šta se dešava kada test pokaže da smo pozitivni na koronavirus.

Po važećem zakonu, kada ste pozitivni stiže od sanitarne inspekcije nalog za izolaciju u slučaju da ste pozitivni na virus.

"U slučaju da prekršite samoizolaciju sanitarna inspekcija i policija su dužni da vas vrate u izolaciju. Kako pravnici tumače, ne postoji zakonska mera kako bismo nekoga kaznili za kršenje samoizolacije", naveo je Gojković.

Istakao je da su sve vrste (većeg) okupljanja rizične.

Zamolio je sve đake i nastavnike da nose maske, i da se u školama ograniče okupljanja.

"Znam da je teško, maske nosimo dve godine, ali to je spas, nema prečice. Prečica je put koji nije dobar", kazao je.

Što se tiče četvrte doze vakcine, Gojković je rekao "polako".

"Nemamo još potvrde da je potrebno da se daje četvrta doza", istakao je.

Izvor: B92.net