Krizni štab prelomio – donete nove mere

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa odlučeno je da vreme početka zimskog raspusta ostane nepromenjeno.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
.

om da sedmog dana urade još jedan PCR test."

Kisić Tepavčevićeva je apelovala na sve još jednom da se vakcinišu, i rekla da je vakcinacija jedini spas.

"Najviše apelujemo na mlade, jer je tek svaki treći mlada osoba vakcinisana. Za njih je najbolja Fajzer vakcina, koja se pokazala bezbednom i za decu", rekla je doktorka.

Kako je navela, u slučaju da su putnici koji ulaze u našu zemlju pozitivni, biće prebačeni u kovid ambulantu.

Kada su u pitanju kovid propusnice, Kisić Tepavčevićeva je kazala da one imaju veoma značajan efekat.

"Kovid propusnice imaju veoma značajan efekat kada je u pitanju podsticanje mladih na imunizaciju. Nije donesena mera o proširenoj upotrebi kovid propusnica", precizirala je ona.

Osvrnula se i na novi soj koronavirusa.

"Kod omikron soja se primetio nešto veći broj mutacija, čak preko 50, od kojih su 10 na tom delu gde se veže virus za ćeliju. Da li one utiču na kliničku sliku, to ne znamo. U Južnoafričkoj Republici nije registrovan teži oblik. Nije utvrđeno ni da se brže prenosi. Ono što jeste ohrabrujuće je da postojeće vakcine pokrivaju i njega. Izgleda da će se sva slova izređati. Da li će doći kod nas? Izvesno je da hoće. Da li je možda i trenutni prisutan? Ne može da bude isključeno. Izgleda da nije toliko strašno koliko je izgledalo na početku."

Onaj je taj soj virusa okarakterisala kao "još jedno slovo alfabeta".

Navodi da ova varijanta nije ništra opasnija od onih stari, i apelovala još jednom na vakcinaciju.

Darija Kisić Tepavčević posavetovala je sve da se uzdržavaju od većih proslava.

"Apelujem da pođemo od sebe, da čuvamo i sebe o druge, jer samo ako se sada uzdržimo, pravimo mogućnost da se što pre vratimo tim proslavama na koje smo navikli."