Kon upozorava: "Rizik se ne može izbeći; prividni pad broja zaraženih tokom praznika"

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da će verovatno biti blagog porasta broja zaraženih posle Nove godine.

foto: Prva TV
foto: Prva TV

Kako kaže, pre toga će se dogoditi prividni pad tokom novogodišnjih praznika, slično kao što se dešava subotom i nedeljom.

Kon je za RTS upozorio na opasnost od okupljanja i organizovanja tajnih dočeka Nove godine.

"Ako imate oko 100 ljudi, jedan je zarazan. Što je manji broj ljudi, manja je mogućnost da bude zaraznih. To je taj rizik koji ne možete nikako izbeći, a prenos u tim uslovima je siguran. On može da se prenese na pet do šest ljudi, a u nekim posebnim okolnostima zatvorenog prostora uz masovnu muziku to može da se popne i na desetak", ističe Kon.

Kada se to pomnoži sa brojem takvih mesta, kako ukazuje, može se shvatiti koliki je to rizik.

U tržnim centrima su bile velike gužve, a Kon podseća da su na takav rizik upozoravali, ali da je odlučeno tako kako jeste.

"Ono što je bitno je da i dalje nose maske, jer se tako rizik značajno smanjuje, gotovo 100 puta. Bez obzira na to, ekstremno velika gustina je nešto što nije dozvoljeno. U tržnim centrima je devet kvadratnih metara po osobi i u takvim kontrolisanim uslovima ne bi trebalo da bude takvih gužvi", navodi Kon.

Član Kriznog štaba apeluje na sve one koji su nadležni da to kontrolišu.

Upitan da li bi mogao da se izbegne još jedan talas, Kon kaže da će verovatno biti blagog porasta posle Nove godine, ali da će se pre toga dogoditi prividni pad tokom novogodišnjih praznika, slično kao što se dešava subotom i nedeljom.

"To se ponavlja kod gripa već decenijama u svim zemljama Evrope. Posle toga ćemo imati porast, tako da se ta prva nedelja uzima sa rezervom", napominje Kon.

Izvor: Tanjug, RTS, B92.net