Kon: Tokom januara nema ni govora o popuštanju mera

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je danas da će, uprkos nešto boljoj epidemiološkoj situaciji s korona virusom u prethodnom periodu, mere koje su na snazi ostati nepromenjene najverovatnije do kraja januara.

Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
.

Kon je za Kurir rekao da se u Srbiji još beleži veliki broj zaraženih na dnevnom nivou i da se još ne može govoriti o brzom popuštanju mera.

"Još imamo delom nepovoljnu, a delom nestabilnu situaciju, zavisno od dela Srbije. Beograd još ima blizu 600 novozaraženih na dnevnom nivou. To je visok broj. Dakle, ne možemo govoriti o nekom brzom popuštanju", rekao je Kon.

On je ukazao da treba da se, ukupno gledano, spusti na dvocifren broj da bi uopšte moglo da se govori o tome.

Kon ističe da će „produženja radnog vremena za neke objekte biti, ali, verovatno, uz žestoko protivljenje medicinskog dela kriznog štaba“.

Dodao je da to, ipak, ne očekuje do kraja meseca.

"Jako je važno da, ako se spušta aktivnost virusa, ne dozvolimo ponovno podizanje. Mi već imamo vrlo relaksirane mere. Verovatno će u kriznom štabu biti borba da se nekim objektima produži radno vreme za neki sat, ali o tome će biti reči u narednom periodu. Mislim da tokom januara nema ni govora o tome", naglašava Kon.

Ukazao je da na važeće mere nisu stavljeni rokovi, a da „nema ni teoretske osnove da se nešto toliko promeni u drugoj polovini januara da bi došlo do popuštanja mera".