Kameron formira većinsku vladu, najavio referendum o EU

Konzervativna partija je danas osvojila pobedu na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, osvojivši neočekivanu većinu čime premijer Dejvid Kameron dobija još jaču poziciju nego ranije. Posle sastanka sa kraljicom Elizabetom, Kameron je najavio da će formirati većinsku konzervativnu vladu, prenosi AP.

On je zauzeo pomirljiv ton, čestitavši bivšem koalicionom partneru lideru Liberaldemokrata Niku Klegu i opozicionom lideru laburista Edu Milibandu koji su ranije danas podneli ostavke na funkcije zbog neuspeha svojih stranaka na izborima.

Konzervativci su osvojili ubedljivu većinu u Donjem domu koji ima 650 mesta, pošto nakon prebrojanih glasova u 643 izborne jedinice imaju 326 poslanika a laburisti 230, navodi AP.

Britanski premijer izjavio je danas da će nastaviti sa planiranim referendumom o članstvu svoje zemlje u EU.

On je istovremeno obećao Škotskoj najveći mogući stepen autonomije nakon što je ostvario ubedljivu pobedu na jučerašnjim izborima, javio je Rojters.

"Mi ćemo imati referendum o našoj budućnosti u Evropi", kazao je Kameron novinarima nakon što se sreo sa kraljicom Elizabetom u vezi početka procesa formiranja nove vlade.

On je dodao da će što je pre moguće realizovati i plan o davanju većih ovlašćenja Škotskoj koja je na nedavnom referendumu o nezavisnosti većinu glasova dala Škotskoj nacionalnoj partiji.

Rezultat je došao kao šok za sve, pošto su višemesečne ankete predočavale da dve velike partije imaju približan broj glasača i da nijedna neće doći u poziciju da osvoji ukupnu većinu.

Lideri čak tri britanske stranke podneli su danas ostavke zbog nezadovoljavajućih rezultata svojih stranaka na parlamentarnim izborima u toj zemlji, objavili su danas britanski mediji.

Vođa najveće opozicione Laburističke stranke Ed Miliband, čija je partija osvojila čak 100 mesta u parlamentu manje od pobedničke Konzervativne stranke, objavio je danas da podnosi ostavku, nakon što su nešto ranije isto učinili lider britanske desničarske stranke UKIP Najdžel Faraž i vođa Liberalno-demokratske stranke Nik Kleg, preneo je Rojters.

"Vreme je da neko drugi stane na čelo stranke", rekao je danas Miliband, koji je uprkos nezadovoljavajućim rezultatima svoje stranke ipak zadržao svoje mesto poslanika u parlamentu. "Britaniji je potrebna jaka Laburistička stranka, koja će moći ponovno da se uzdigne posle ovog poraza", istakao je Miliband.

Lider evroskeptičnog i desničarskog UKIP-a Faraž je nešto ranije saopštio da daje ostavku na mesto predsednika stranke pošto nije uspeo da u svojoj izbornoj jedinici osvoji većinu glasova i time ni mesto u novom sazivu parlamenta, ali je dodao da ne isključuje da će u nekom trenutku ponovo želeti da dođe na čelo stranke.

"U septembru će se održati novi unutarstranački izbori i ja ću tokom ovog leta odlučiti da li da se ponovo takmičim za mesto predsednika stranke", rekao je Faraž novinarima u Londonu.

On je uoči izbora obećao da će dati ostavku na mesto lidera UKIP-a ako ne osvoji mesto u parlamentu, a danas je izjavio da "drži do svoje reči".

Faraž je u izbornoj jedinici Saut Tanet, istočno od Londona, osvojio manje glasova od kandidata Konzervativne stranke Krega Mekinlija, bivšeg aktiviste UKIP-a, pokazali su rezultati juče održanih izbora.

Stranka UKIP, koja ni do sada nije imala nijedno mesto u parlamentu, osvojila je na jučerašnjim izborima gotovo 3,8 miliona glasova, ali pošto je u velikom broju izbornih jedinica bila druga ili treća, ni sada nije dobila nijedno mesto u donjem domu britanskog parlamenta.

Nezadovoljan rezultatima svoje stranke na izborima, ostavku je danas dao i lider Socijal-demokrata Nik Kleg, inače zamenik britanskog premijera.

Kleg, koji je 2010. doveo svoju stranku na mesto mlađeg partnera u vladi premijera Dejvida Kamerona, vođe Konzervativne stranke, zadržao je na jučerašnjim izborima svoje mesto u parlamentu, ali su ga izgubili mnoge njegove partijske kolege.

Najnoviji, iako još uvek preliminarni rezultati posle prebrojavanja glasova sa gotovo svih izbornih jedinica u Britaniji, pokazuju da su Liberal-demokrati osvojili samo osam mesta u parlamentu, prema 57 iz ranijeg saziva.

"Jasno je da su ti rezultati gori nego što sam mogao da pomislim. Moram da preuzmem odgovornost pa zato objavljujem da ću dati ostavku na mesto lidera Liberalno-demokratske stranke", izjavio je vidno umorni Kleg na konferenciji za štampu.

Reagujući na pobedu Kamerona, predsednik SAD Barak Obama je naveo da je ponosan na odnos koji je izgradio sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i raduje se nastavku tih bliskih veza, saopštila je Bela kuća.

"Ovi izbori su dokaz snage jedne živahne demokratije", izjavio je portparol Bele kuće DŽoš Ernest, a prenela agencija AFP.

Izvor: Tanjug