Izbeglice idu za Zagreb, policija ih prevozi "maricama"

Izbeglice koje su prešle na teritoriju Hrvatske registruju se u policijskoj stanici u Tovarniku, nakon čega ih policija "maricama" prevozi do prihvatnog centra u Zagrebu.

.

U krugu policijske stanice u Tovarniku nalazi se stotinjak izbeglica, u toku je njihova registracija, a nakon toga oni će biti prevezeni u Zagreb, javila je agencija Hina.

Kako je agenciji rekao načelnik Štaba zaštite i spasavanja Vukovarko-sremske županije Zdravko Kelić, operativne snage zaštite sistema i spasavanja do kraja dana na ovom području očekuju oko 500 izbeglica.

Kako objašnjava Kelić, izbeglice će naknadno organizovanim prevozom odlaziti prema Zagrebu.

Radnici i volonteri Hrvatskog Crvenog krsta ušli su u prostor oko policijske stanice u Tovarniku gde im dele vodu, hranu i higijenske potrepštine. "Fokusirani smo prvo na žene i decu, kojih ima poprilično. Ljudi su vidno umorni i iscrpljeni, pa su neki zatražili i medicinsku pomoć od hitne službe", potvrdila je agenciji portparol hrvatskog Crvenog krsta Katarina Zorić.

Dodala je da pomoć izbeglicama u Tovarniku trenutno pruža 30-ak volontera Crvenog krsta iz cele Hrvatske, a očekuje se dolazak još većeg broja zainteresovanih da pomognu.

Prema navodima medija, većina izbeglica su Sirijci i Avganistanci.

Tri policijske marice i dva kombija dočekuju izbeglice, koji iz Srbije ulaze u Hrvatsku, a kojih, prema rečima premijera Zorana Milanovića, u toj zemlji ima oko 150.

Portal Jutarnjeg lista objavio je da među izbeglicama, posebno onim mlađim, vlada veliki strah od hapšenja u Hrvatskoj.

Hrvatski policjaci neko su vreme uveravali izbeglice da ih u Hrvatskoj ne čeka hapšenje i pokušali su im da objasne da ne mogu ostati na lokaciji na kojoj se trenutno nalaze.

Mladi su Sirijci, nakon što im je hrvatska policija objasnila u kakvoj se situaciji nalaze, ipak pristali da uđu u policjska vozila, ali tek nakon policijskog pretresa.

Izbeglice su novinaru Jutarnjeg objasnile da je njihova jedina želja da nastave put prema Mađarskoj odnosno Nemačkoj.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je danas u parlamentu da je Hrvatska spremna za prihvat izbeglica i da će im pomoći da dođu do cilja, a to su, kako je rekao, najčešće skandinavske zemlje i Nemačka.

U Šid su jutros, do 10 sati, stigla četiri autobusa iz Preševa, prevozeći izbeglice.

Nadležne vlasti u Šidu očekuju dolazak još autobusa sa izbeglicama, koje se očigledno prebacuju sa rute koja je vodila preko Mađarske do Austrije i Nemačke, na novi pravac koji do Zapadne Evrope vodi preko Hrvatske.

Hrvatski mediji navode da je u Tovarnik ušla manja grupa izbeglica, među kojima su žene, muškarci i deca.

Portparol Vukovarsko-srijemske županije je potvrdio da je grupa izbeglica ušla na teritoriju Hrvatske, ali nije precizirao njihov broj.

Iz Preševa je sinoć, kako su kazali vozači autobusa koji štigli u Šid, pošlo pet autobusa.

Tokom noći brojni taksisti prevezli su manje grupe izbeglica do Šida.

Izvor: Tanjug