DOJAVE O BOMBAMA U CELOM GRADU Prijavljene na Brankovom mostu, Gazeli, Mostu na Adi, u Narodnom muzeju, tržnim centrima...

Nakon pretećih dojava o postavljenom eksplozovu u beogradskim osnovnim školama, stigla je nova pretnja.

Foto: Boky / Shutterstock
Foto: Boky / Shutterstock
.

Postavljene su bombe na mostovima u Beogradu, u tržnim centrima, zoološkom vrtu, restoranima, železničkoj stanici.

"Eksplozive smo postavili na sledeće lokacije: Brankov most, Most Gazela, Novi železnički most, Most na Adi, Pančevački most, Narodni muzej, Delta Citi, TK Zmaj, Ada Mall, Tržni centar Stadion, Tržni centar Konjarnik, Beogradski zoološki vrt, Javni akvarijum i tropikarijum, McDonald's Bežanijska kosa (Partizanske avijacije, Beograd), Evrodom beogradski aerodrom, Glavna stanica Beograd, Predsednikova kuća, Gradsko veće, Svaka elektrana, Svaki objekat za prečišćavanje vode, ruska ambasada Beograd...", navodi se u pretećoj poruci.

Podsetimo, u 21 osnovnu školi je, pre početka popodnevne smene, stigla dojava o bombama.

Mejl sa obaveštenjem je poslat sa iste adrese, kao i jutros, kada je ista poruka stigla u 97 osnovnih škola, prenosi Blic.

Zbog dojava je otkazana i nastava u popodnevnoj smeni u većini škola, a časovi će se održavati onlajn.

Posle škola, i u tržni centar Stadion stigla je dojava o bombi.

U toku je intenzivan rad na otkrivanju izvršilaca krivičnih dela u vezi sa lažnim dojavama o bombama koje stižu svakodnevno na veliki broj adresa u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu intenzivno istražuju ove slučajeve, a u rad je uključeno i Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Zbog velikog broja dojava o bombama svi raspoloživi kapaciteti kontradiverzionih jedinica MUP-a angažovani su na pregledu objekata i ustanova na čije su adrese upućene dojave, koje su do sada sve bile lažne i kako se sumnja usmerene na izazivanje panike i uznemirenja građana, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

"Ne treba isključiti učenike"

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović kaže da se radi na utvrđivanju identitete osoba koje u poslednje vreme lažno prijavljuju bombe u raznim objektima širom Srbije.

Povodom današnje dojave da se u 97 osnovnih škola u Srbiji nalaze bombe Trifunović je za Tanjug rekao da u tom slučaju ne treba isključiti učenike, jer napominje da je sličan slučaj zalebežen u Crnoj Gori, gde je istragom utvrđeno da je jedna pretnja došla od učenika.

"Ljudi ne razumeju da je to jedno ozbljno krivično delo a ne šala", poručio je Trifunović i dodao da u školama ne postoji sistem koji bi decu i profesore uputio na to koje su posledice lažnog prijavljivanja.

Trifunović je rekao i da je neophodno da se u škole uvede predmet bezbednosna kultura mladih kojim bi se mladi upoznali s osnovnim stvarima koje treba preduzeti u kriznim situacijama, kako se škola evakuiše...

Naveo je i da u svim školama mora da postoji ovlašćena osoba koja se bavi poslovima bezbednosti.

Napominje da će rat u Ukrajini i sve što se dešava u vezi s njim imati posledice po nas, te dodaje da će istraga pokazati da li je ovo rezultat sukoba u koji nas svakodnevno uvlače nesmotreni ljudi.

Trifunović je podsetio da je Ukrajina bila IT centar sveta u trenutku kada je počeo rat, te da nijedna država nije odgovorila na zahtev Srbije da se uđe u trag lažnim dojavama o bombama u avionima Er Srbije.

Rekao je i da postoje specijalni softveri koji se koriste na USB memorijama i da svake 0,3 sekunde menjaju IP adresu i idu preko takozvanih "miror stranica", zbog čega im je izuzetno teško ući u trag bez osposobljenih stručnjaka.

Trifunović je pohvalio Ministarstvo unutrašnjih poslova i Matematički fakultet u Beogradu, jer je po nalogu ministra jedna ekipa došla na fakultet da razgovara sa stručnjacima koji su već uradili nacrt softvera za dubinsku pretragu interneta.

Kaže da bismo sa softverom za dubinsku pretragu interneta postali jedna od retkih zemalja koja ima stručnjake čije znanje svi koriste.

"Srbija upravo ne koristi ono u čemu je najjača – to su naši naučnici i naša nauka koja treba da odgovori na ovakve izazove, što nije bio slučaj u prošlosti", ocenio je Trifunović.

Rekao je i da je najbolji vid borbe protiv lažnih prijava edukacija i prevencija, jer smatra da nauka mora da odgovori na savremene pretnje koje dolaze putem mejla i takvih platformi.

Povodom nedavnog slučaja kad su dva Poljaka fotografisala fabriku "Sloboda" Trifunović je rekao da istraga najpre treba da utvrdi ko je odgovoran za tri vezane eksplozije u toj fabrici, kao i za seriju eksplozija na našim prostorima.

"Kada je u pitanju naoružanje, a posebno naša namenska industrija, sve zemlje sveta su zainteresovane da vide šta mi to radimo, gde to oružje odlazi, da li smo nakon havarije osposobili fabriku i da li smo u mogućnosti da krenemo napred", rekao je Trifunović.

Podseća da je rat u Ukrajini pokazao da postoje nove tehnike ratovanja, koje su na neki način obesmislile one tradicionalne, kao i da upravo sajberratovanje daje neverovatne rezultate.

Izvor: B92.net, Blic