Direktorka kovid bolnice u Batajnici: Krevet bude kratko prazan, punimo se brzinom svetlosti

Kako je biti na čelu nove kovid bolnice u Batajnici? U kakvim uslovima rade i koliko im traju smene? Da li im sada već dolaze pacijenti koji po drugi put imaju koronu? Ovo su samo neka od pitanja za goste "Jutra" na Prvoj televiziji dr Tatjanu Adžić Vukičević, direktorku nove kovid bolnice u Batajnici i dr Dejana Markovića, anesteziologa.

Pred puštanje u rad, foto: Printscreen/PrvaTV
Pred puštanje u rad, foto: Printscreen/PrvaTV
.

Direktorka Adžić se prvo osvrnula na kvar unutar bolnice, na pucanje cevi i naglasila da je kvar u rekordnom roku saniran. Što se tiče kapaciteta, ona je istakla da su najpuniji bili 13. decembra kada je bilo 524 pacijenata, koliko zapravo ima trenutno raspoloživih kreveta u bolnici. Krevet bude kratko prazan, punimo se brzinom svetlosti, imamo između 40 i 50 prijema dnevno, rekla je doktorka.

Inače, kako kaže, bolnica ima ukupno 930 postelja i taj drugi deo nije pušten u rad, ali tih 524 krevet je maltene neprekidno popunjen.

O starosnoj strukturi pacijenata na intenzivnoj nezi govorio je anesteziolog dr Dejan Marković. On je rekao da je prethodnih dana najmlađi pacijent bila devojka 1997. godište bez ikakvih komorbiditeta, a da u ovom trenutku imaju momka koji je 1999. godište koji jeste gojazan, ali da je to najmlađi pacijent koji je životno ugrožen, koji je na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Više o situciji u ovoj kovid bolnici, o naporima lekara i drugog medicinskog osoblja, pogledajte u nastavku.