Dačić: Vraćati izbeglice u Srbiju je neprihvatljivo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Pragu da je "neprihvatljivo" vraćati izbeglice u Srbiju i da jačanje kontrole na granicama zemalja Šengena stvara probleme Srbiji, prenosi Rojters.

.

"Srbija nije sabirni centar", rekao je Dačić i dodao da "mi želimo da budemo deo rešenja, a ne kolateralna šteta", navodi AP.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može sama da se izbori sa time i narednih dana sigurno će biti razgovora sa Briselom i drugim članicama.

Dačić je apelovao na Evropsku uniju da što pre dođe do nekog zajedničkog rešenja izbegličke krize jer, kako je rekao, ono što je sigurno je da Srbija ne želi da bude žrtva.

Dačić se u Pragu sastao sa najvišim zvaničnicima te zemlje sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje i izbegličkoj krizi u Evropi.

Nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Lubomirom Zaoralekom, Dačić je ocenio da se Srbija, kao i čitava Evropa suočava sa migrantskom krizom i da naša zemlja "nije ni u kakvoj vezi sa tom krizom osim što je tranzitna teritorija" istakavši da je kroz Srbiju prošlo 140.000 migranata, a da je 550 tražilo azil u Srbiji.

"Svi hoće da idu u zapadnu Evropu. Specifičan problem koji Srbija ima, koji je razlikuje od drugih zemalja, jeste da vi učvršćujete spoljne granice EU, odnosno Šengena, a nama migranti dolaze upravo iz EU, iz Grčke i Bugarske", rekao je Dačić, saopštenje MSP.

"Prema kome onda mi da učvršćujemo naše ograde?", zapitao je on.

Srbija uvažava potrebe svake od zemalja EU da štiti svoje nacionalne interese, naveo je Dačić i dodao da "nismo prezadovoljni time što to ima simbolički loš značaj".

"Mi nećemo kvariti odnose sa tim zemljama i apelujemo na EU da što pre dođe do nekog zajedničkog rešenja. Ono što mi u Srbiji sigurno ne želimo, jeste da mi na kraju budemo žrtve", naglasio je Dačić.

On je istakao da je Srbija poštovala evropska pravila, u skladu sa obavezama kao zemlje kandidata i da je pokazala visok nivo odgovornosti o čemu svedoči i činjenica da nije bilo nikakvih antimigrantskih incidenata.

"Ovo je velika kriza sa kojom se EU suočava i zato ona mora da reaguje veoma ozbiljno i sa jasnim planom", rekao je Dačić istakavši da ni Srbija ni Češka ne mogu mnogo da utiču na to.

"Zahvalni smo Češkoj na velikoj podršci koju nam pruža u evrointegracijama i na izraženoj želji za dinamiziranjem odnosa, susreta i poseta na najvišem nivou", rekao je Dačić nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Lubomirom Zaoralekom.

Dačić je ocenio da su odnosi Srbije i Češke tradicionalno dobri te da dve zemlje treba da nastave saradnju u svim oblastima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Podsetivši da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Češke veća od 600 miliona evra, Dačić je rekao da je to dobro, ali da može da bude znatno veća, naročito u oblasti energetike, saobraćaja, infrastrukture.

On je izrazio uverenje da postoje brojne mogućnosti za

unapređenje naše saradnje i istakao da se radi na potpisivanju još međudržavnih sporazuma iz više oblasti.

Šef srpske diplomatije sastao se danas i sa predsednikom Senata Milanom Stejhom, kao i premijerom Bohuslavom Sobotkom.

Izvor: Tanjug