Čopor vukova pojavio se kraj Trstenika? Da li vukovi predstavljaju opasnost po ljude i kako reagovati u takvim situacijama?

Prva vest koja se pojavila zvučala je alarmantno - čopor vukova pojavio se kraj Trstenika. Nakon što je snimak osvanuo na društvenim mrežama i pojedinim medijama, ispostavilo se da je napravljen na drugoj lokaciji. Da li ima razloga za strah i da li vukovi predstavljaju opasnost za ljude, ovoga "Jutra" pričao je Petar Đekić, ispred Lovačke uprave "Trstenik".

A.B.  |  Izvor: prva.rs  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Pretpostavlja se da je snimak nastao u blizini Negotina, a na pitanje da li meštani treba da se plaše, Petar Đekić je jasno odgovorio:

"Vukovi se generalno plaše čoveka. Jedina opasnost može biti u noćnim uslovima, kada čovek šeta sam. U principu, ljudi ne treba da se plaše ove prelepe životinje", odgovorio je Đekić koji je iskoristio priliku da demantuje izjave u medijima, koje su navodno potekle iz Lovačkog društva "Trstenik".

"Objavljeno je da se vuk lovi u hajkama. Taj termin u našem poslu ne postoji i to je uvreda za lovce. Vukovi se love isključivo u organizovanom i pojedinačnom lovu", objasnio je Đekić.

O vukovima kao zaštitnim vrstama, kako se oni love i da zaista predstavljaju opasnost po ljudsku vrstu, detaljnije u gostovanju u nastavku: