Grčka i dalje "broj jedan" destinacija za letovanje

Najtraženija destinacija za letovanje u predsezoni za građane Srbije i dalje je Grčka, dok je znatno manje interesovanja ove sezone za odmor u nekom od turskih letovališta, uprkos tome što su cene aranžmana značajno pale.

.

U predsezoni aranžmani su inače 50 odsto jeftiniji nego u jeku sezone i kreću se od oko 50 do 100 evra.

Direktor Jute (Nacionalne asocijacije turističkih agencija) Aleksandar Seničić rekao je Tanjugu da Grčka i u ovoj sezoni i dalje “vodi”, s obzirom da je godinama destinacija broj jedan što se intersovanja naših građana tiče.

Predsezona, kako kaže, za sada protiče dobro i nema problema niti

žalbi turista.

"Ne očekujemo veće probleme, Juta je ove godine izašla prvi put sa garancijom putovanja za agencije, obavićemo i monitoring, a dostupni smo putnicima za svaku pomoć ukoliko zatreba”, kaže Seničić.

Turska, kako kaže, ove godine beleži najveći pad interesovanja građana za letovanje.

“Ali bez obzira na to i dalje postoje organizovani polasci i za sve one koji su rezervisali smeštaj, sve ostaje isto”, kaže Seničić.

On je dodao da je Turska ove godine značajno jeftinija nego ranije i da su aranžmani za neka od mesta jeftiniji nego prošle sezone i do

50 odsto.

Za Tursku je kako kaže, smanjeno intersovanje grdajana svuda u Evropi, a i šire u svetu.

“Interesovanje je ipak zbog poznatih dešavanja u proteklom periodu opalo značajno uprkos tome što nas kolege iz Turske uveravaju da se u letovalištima redovno preduzimaju sve mere u cilju bezbednosti posetilaca”, kaže Seničić i dodaje da je osim za odmor u Turskoj, manje interesenata i za Egipat i Tunis.

Kako je dodao, Bugarska, Crna Gora, Italija I Španija beleže blagi rast kada je u pitanju ineteresovanje građana, u odnosu na prošlu sezonu.

Što se tiče cena, one se za apartmane u Grčkoj u predsezoni, tačnije krajem maja, u junu i u septembru kreću od 55 evra do stotinak evra sa autobuskim prevozom.

To praktično znači da su aranžmani za 50 odsto jeftiniji nego u punoj sezoni. Slično je bilo i prošle godine.

U turističkoj agecniji Flaj Flaj travel potvrđuju da se građani najviše javljaju sa željom da rezervišu odmor u Grčkoj, a sve regije su podjednako zastupljene što se prodaje aranžmana tiče.

Do kraja marta, kada su trajali “first minut“ popusti, veće interesovanje i povećana prodaja bila je za Grčka ostrva sa prevozom avionom.

Aranžmani za Tunis, Egipat i Tursku nisu previse intersantni građanima i intersovanje je, kako kažu u toj agenciji, daleko manje nego u odnosu na ranije sezone.

U Flaj flaj travelu kažu da je ove godine slabije intersovanje i za Bugarsku, ali je Crna Gora i ove, kao i prošle godine veoma popularna.

Građani su, ističu, već tokom Sajma turizma počeli da rezervišu letovanja, što im je omogućilo dodatne popuste pored mogćnosti plaćanja na rate.

Što se tiče Grčke, u Flaj flaju kažu da se građani najradije opredeljuju da letuju na Krfu, Skijatosu, Rodosu, kao i Zakintosu.

U Španiji najradije u predsezoni letuju na Majorci, a standardno što se tiče Italije najtraženija su Sicilija i Kalabrija.

Ana Nikolić koja se bavi rezervacijom smeštaja na Tasosu, kaže za Tanjug da je interesovanje građana Srbije u predsezoni nesto veće za regiju Halkidiki nego za Tasos ove godine, jer je temperatura mora nešto viša na Halkidikiju.

“Ove godine je uopšte interesovanje za Grčku, pa samim tim i za Tasos veće nego prošle godine, pa je proporcionalno i interesovanje za letovanje u predsezoni nešto veće”, ističe ona.

Tradicionalno na Tasosu ostrvljani počinju sa kupanjem u moru od Vaskrsa i može se reći da tada počinje predsezona i traje do 20. juna. kada se završi školska godina u Srbiji i u okolnim zemljama.

“Sve do tada, turista ima samo sporadično. Tasos u maju i u prvoj polovini juna uglavnom posećuju penzioneri iz Srbije koji putem domaćih agencija rezervišu povoljan smeštaj u paketu sa autobuskim prevozom, kao i turisti iz skandinavskih zemalja kojima su majske temperature u Grčkoj idealne za letovanje”, kaže Nikolić.

Cene smeštaja u predsezoni, ukoliko se rezerviše direktno od vlasnika, se kreću od 20 evra po danu za dvoje, pa naviše.

“Naši turisti iz godine u godinu sve ranije bukiraju smeštaj. Tako je ove godine veliki broj turista rezervacije smeštaja obavio već u oktobru i novembru. Postoji i veliki broj onih koji, znajući da su u predsezoni kapaciteti slabo popunjeni, čekaju last minut ponude, ali i prognozu vremena pa bukiraju smeštaj tek početkom maja, neposredno pre početka predsezone”, kaže sagovornica Tanjuga.

Direktor agencije Sabra Vladimir Vlaho rekao je da je primetno da najviše građana u predsezoni odlazi u Grčku.

Kako kaže, aranžmane za Tursku su morali da otkažu zbog nedovoljnog broja zainteresovanih putnika.

Građani se najviše opredeljuju za letovanje na Halkidikiju, Stavrosu, Paraliji

Cene su takođe dosta povoljnije nego tokom sezone.

I u agenciji Oktopod travel kažu da je Grčka i ove predsezone što se tiče prodaje aranžmana i dalje destinacija broj jedan za srpske turiste.

Potom, na drugom mestu je Italija, a onda Crna Gora.

Za Tursku je ove godine, kako kažu i u toj agenciji, manje rezervisanih aražmana.

Realizovaće se samo ono što je do sada rezervisano i uplaćeno, a ta agencija dalje neće prodavati aranžmana zbog nedovoljnog broja zainteresovanih putnika.

Aranžman za 10 dana noćenja u nekom od grčkih mesta, sa autobuskim prevozom zahvaljujući “last minute” ponudama može se naći u ovom periodu i po ceni od 35 evra, kažu u Oktopodu.

Kao i prethodne sezone, veliko intersovanje vlada za letovanje na ostrvu Evia, i svi aranžmani su već rasprodati, potom za Stavros, Tasos, Sivotu, Pargu.

Oktopod u predsezoni nudi i specijalne popuste za boravke u hotelima, kao i mogućnost da se ukoliko otputuju autobusom, turisti vrate avionom iz nekog od udaljenijih letovališta.

Izvor: Tanjug