Dačić: Nadam se određenom napretku u odnosima sa Hrvatskom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se nada da će Srbija imati "određen napredak" u odnosima sa Hrvatskom i ocenio da trenutno stanje u odnosima između dve zemlje ne dolikuje 21. veku.

.

Dačić je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Etiopije Tedrosom Adhanom Gebrejesusom, poručio da odnosi dve zemlje ne treba da budu talac unutrašnjih odnosa u Hrvatskoj i poručio da Srbija želi da ima dobre odnose sa Hrvatskom i da se "korpa pitanja prošlosti" razmatra, ali da se time, kako je istakao, ne ugrožava "druga i ključna korpa" sadašnjosti i budućnosti.

On je povodom protestne note koju je Srbija juče uputila Hrvatskoj, rekao da se stalno koristi taj način obraćanja te da on zato gubi na značaju i dodao da bi posle izbora trebalo da se posveti pažnja pitanju da li Hrvatska želi normalizaciju odnosa sa Srbijom ili želi da se konfrontira.

"To nije rešenje za 21. vek", rekao je Dačić.

On je podsetio da su formirane radne grupe koje će se baviti rešavanjem otvorenih pitanja iz prošlosti, ali je, kako je rekao, njihov rad zamro u poslednje dve godine zbog izbornih kalkulacija i predizborne atmosfere u Hrvatskoj i "raznih odluka, koje su uglavnom bile autogol za Hrvatsku".

Dačić je dodao da Srbija i Hrvatska imaju "veoma različite i konfuzne politike" i šalju različite poruke povodom određenih stvari, od kako je naveo, poglavlja 23 do obeležavanja Jasenovca, različitih izjava "koje ne doprinose dobrim odnosima"...

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je juče protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjave šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača kojima on vređa i omalovažava Srbiju.

MSP smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama hrvatskih zvaničnika primena zakona Srbije opisuje kao "povjesna perverzija", a Srbiji implicira da je „država iz koje su potekli planovi za ratove 1990".

Izvor: Tanjug