Vulin: Sporazum EU-Turska očigledno ne funkcioniše

Ministar za rad, zapošljavaje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je zabrinut što sporazum Evropske unije i Turske o migrantima očigledno ne funkcioniše sa obe strane u onoj meri kako je bilo dogovoreno.

.

"Sporazum se za sad sprovodi, ali sam zabrinut zbog najava koje čujem od strane Turske, da će doći do suspenzije sporazuma, odnosno da obe strane nisu ispunile svoje obaveze", rekao je Vulin novinarima u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li sporazum može da se sprovodi i kako se odražava na stanje u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Srbiji, što se tiče migranta, ispunjava svoje obaveze u smislu odnosa prema ljudima, međunarodnom pravu, domaćem zakonodavstvu.

"Svi koji su na našoj teritoriji i dalje su zbrinuti i imaju pravo da koriste naše prihvatne centre. Mi ne možemo ni da otvorimo ni da zatvorimo granice, ali ćemo se ponašati na potpuno isti način kao i do sada", rekao je Vulin.

Iz Turske inače stižu poruke da neće poštovati sporazum o migrantima postignut između Turske i EU, ukoliko Unija ne ne ispuni obećanje i do juna ne uvede bezvizni režim za turske građane.

"Ta obećanja su obostrana. Ako EU ne preduzme neophodne korake, bilo bi nezamislivo da Turska to učini", rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Izvor: Tanjug