Info

Američki studenti čitav semestar uče o politici u Srbiji

Početkom godine u Beograd je stigla prva grupa američkih studenata koji će ovaj letnji semestar studirati na Fakultetu političkih nauka.
18.04.2016. - 19:04h

Time je praktično počelo da se ostvaruje ono što je pre dve godine potpisano između Fakulteta političkih nauka i Univerziteta Klemson iz Južne Karoline, navodi "Glas Amerike".

Prvi su mogućnost da studiraju jedan semestar u Beogradu iskoristili mladi Amerikanci.

"Krajem januara nama je stiglo sedmoro studenata sa Univerziteta Klemson, četiri devojke i tri mladića, koji ovde slušaju letnji semestar. To je onaj 'semestar u inostranstvu', gde im po programima Klemson univerziteta predaju naši profesori. To je prvi put u istoriji Beogradskog univerziteta da američki studenti dolaze u neki stranu zemlju na čitav semestar, a da njihov matični, američki univerzitet priznaju to kao da su tamo završili te studije", kaže za "Glas Amerike" dekan FPN Dragan Simić.

S obzirom da na Klemsonu uglavnom studiraju političke nauke, mladim Amerikancima nije bilo teško da se ovde uklope. Imaju predavanja iz međunarodnih odnosa, uče o Evropskoj uniji, o marksizmu, ili o američkoj spoljnoj politici, ali iz jednog drugog ugla. Većina njih nije znala mnogo o Srbiji i ovom delu sveta pre dolaska, a ovaj semestar u Beogradu vide kao priliku da nauče nešto novo i budu na licu mesta.

"Ljudi u Americi ne znaju puno o Srbiji. Kad sam kod kuće, prijateljima govorila da idem u Srbiju, oni su mislili da idem u Sibir ili Siriju ili tako negde. Ali ni ja nisam znala bilo šta o NATO bombardovanju Srbije pre nego što sam došla ovde", ističe Kelsi Šulenberg.

Njena koleginica Ketrin Geš kaže za "Glas Amerike" da je "zaista interesantno, neka vrsta čudnog iskustva kada vidite uživo anti-američki i anti-NATO protest, pojedince, grupe demonstranata".

"Nikada to nisam doživela ranije. Ali drago mi je, jer to vam otkriva novu perspektivu", navodi Ketrin Geš.

Navodi se da je najuzbuđeniji zbog studija u Beogradu Rajan Bartli iz Kalifornije, koga je oduvek zanimala istočna Evropa, posebno Rusija i bivša Jugoslavija. Ovde je dobio je srpsko ime Rajko, a planira da produži boravak u Srbiji.

"Mnogo je razloga. Želim da naučim jezik. Takođe, želim da volontiram ovde, možda da pomognem da se pruži prilika i srpskim studentima da dođu na studije u SAD, da uče engleski", rekao je on.

Izvor: Tanjug