Vulin: Ruska Federacija od ogromnog značaja za Srbiju

Ruska Federacija od ogromnog značaja je za Srbiju, koja će učiniti sve što je potrebno da i Rusija vidi interes u našem tržištu, a sankcije uvedene toj zemlji sigurno nisu nešto što Vlada Srbije ikada namerava da uradi, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

.

On je posetio fabriku Tigar zajedno sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom i tom prilikom istakao da politka Vlade Srbije jeste očuvanje tradicionalnih odnosa sa Ruskom Federacijom i unapređivanje tih odnosa.

"Politika naše vlade jeste i da vodimo računa o sopstvenim interesima i naravno da vodimo računa o ekonomskim interesima tako važnog partnera kao što je Ruska Federacija", rekao je Vulin.

Podvukao je da sankcije koje su uvedene Rusiji "sigurno nisu nešto" što Vlada Srbije ikada namerava da uradi i istakao da će Srbija uvek zadržati politiku neutralnosti, a to znači da ne uvodi sankcije ruskoj Federaciji i da se ne svrstava ni u jedan vojni savez.

"U ekonomskom smislu, naša prilika jeste da ostvarimo veću prodaju na ruskom tržištu, koje je ogromno i vrlo zahtevno i neće da kupuje bilo šta po bilo kojoj ceni, zato možemo ponosno da predstavimo jedan Tigar koji može da se nosi sa predstavnicima svetske konkurencije, i zadovoljstvo mi je što to možemo da prikažemo pred našim partnerima", rekao je Vulin.

On je zahvalio lično Čepurinu na angažovanju, kada je u pitanju poboljšanje odnosa između Rusije i Srbije i rekao da ne postoji mesto gde ambasador nije licno došao i pokušao da pomogne i da uspostavi bolju komunikaciju i veze.

"U narednih nekoliko dana pojaviće se i predstavnici veoma velikih i značajnih preduzeća iz Rusije, kojima je poslovni program Tigra veoma zanimljiv. Nadamo se da ćemo biti i mi u stanju da ih zainteresujemo i da im pokažemo da vredi raditi sa nama. Radili smo nekada, možemo i sada", rekao je Vulin.

Istakao je da je politička stabilnost ključ ekonomske stabilnosti i da čuvajući političku stabilnost, Srbija može da bude dobar partner i da očekuje i nove investicije i nove poslove.

"Vlada Srbije uradiće sve da se u Srbiji sačuva politička stabilnost, mir i prilika našim privrednicima da nastave da rade", naglasio je ministar.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin istakao je da je sa generalnim direktorom kompanije Tigar obuća Nebojšom Đenadićem razmatrao mogućnosti za povećanje saradnje sa Ruskom Federacijom, koja može da se odvija u nekolliko pravaca, pre svega u proizvodnji auto delova, kao i predmeta svakodnevne potražnje, a upravo se time, kako je rekao, bavi fabrika u Pirotu.

"Mogu da kažem da sada ruske kompanije aktivno traže da nadomeste delove svoje proizvodnje, koji su se odvijali u Turskoj i sada se traži da se to proizvodi u Srbiji. Mogu da kažem da će bukvalno sutra u Srbiju doputovati delegacije nekoliko ruskih automobilskih kompanija i mi se nadamo da će se kontakti dodati i da će se pronaći saradnja na obostrani interes.

Čepurin je dodao da je "ushićen i nadahnut" onim što je video u Tigru i naveo da se ta fabrika neprestano razvija i samostalno deluje.

Izvor: Tanjug