Otvorena deonica Koridora 10; Vučić: Autoput izgleda kao Švajcarska

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas deonicu Koridora 10 od Grabovnice kod Leskovca do Grdelice, u dužini od 5,6 kilometara i najavio da će dogodine u ovo vreme biti završen ceo autoput od Preševa i makedonske granice do Subotice i do Šida.

.

Vučić je naveo da autoput za građane u Leskovcu, Grdelici, Jablaničkom i Pčinskom okrugu znači posao i investicije, te istakao da bi i investitori turskog Teklasa koji su izgradili fabriku u Vladičninom Hanu ulagali još, ali da je potrebno da se uradi autoput.

Vučić je rekao da će dogodine u ovo vreme biti završen autoput od Preševa i makedonske granice do Subotice ili do Šida.

"Autoput nije nešto što je u džepu, ali on donosi u džep u budućnosti, jer autoput dovodi fabrike iz Turske, Nemačke, Kanade", rekao je Vučić.

"Ovaj autoput izgleda kao Švajcarska, kao pista", rekao je Vučić.

On je naveo da je u svakom trenutku na izgradnji autoputa radilo 400 radnika, te da je bilo angažovano 49 podizvođača iz Srbije.

Premijer je rekao da je ostalo da se završi još 25 kilometara kroz Grdeličku klisuru, još osam kilometara Levosoje-Srpska kuća, što će biti završeno do kraja godine, kao i još 238 metara u tunelu Manajle.

"Ostalo nam je da iskopamo još 238 metara u tom tunelu i onda ćemo opet da lupamo šampanjac i da stižemo u Grčku dok si rekao keks", rekao je Vučić.

On je zahvalio Svetskoj banci koja je omogućila povoljne kredite za izgradnju tog dela autoputa.

"Zato sam srećan kad ti izuzetno strogi ljudi kažu da je Srbija na dobrom putu", rekao je Vučić.

Premijer je istakao da će država raditi na ravnomernom razvoju i da će se značajnije ulagati u jug Srbije, posebno kroz subvencije, kako bi u taj deo zemlje dolazili investitori, a građani ostajali u svojim rodnim mestima.

Najavio je i da će jedan veliki investitor doći u Leskovac ili Kruševac, dodajući da to zavisi od toga koji grad će ponuditi bolje uslove.

Vučić je rekao i da želi da Srbija postane "velika luka" za automobilsku industriju i da će dati povoljnije uslove nego bilo koja druga zemlja u regionu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas da je Koridor 10 odličan primer kako su radile prethodne vlasti i vlade i kako radi aktuelna vlada.

"Koridor 10 se gradi 30 godina. Godinama se radilo i otvaralo deset do 15 kilometara, a ova vlada je samo prošle godine završila blizu 100 kilometara i ove godine će tolike", rekla je Mihajlović.

Generalni direktor grčke komapnije "Terme" Georgios Perdikaris rekao je da je otvaranjem ove deonice sever zemlje još bliži jugu, na putu ka EU, da su radovi urađeni u roku, te da su zajedničkim naporima prevaziđene sve prepreke.

Kaže da se ta kompanija pokazala kao uspešan i pouzdan partner na putu uspeha.

Vučić i Mihajlović su se pre otvaranja provozali deonicom autobusom sa novinarskim ekipama delom deonice, koja će potom biti svečano otvorena.

Deonica Grabovnica-Grdelica nalazi se na južnom kraku Koridora 10.

Radove je finansirala Svetska banka, a završeni su mesec i po dana ranije, budući da je očekivani rok za završetak radova bio 31. maj ove godine.

Grčka kompanija Terna je sa domaćim podizvođačima gradila i deonicu od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca kod Vranja, dugu 26,3 kilometara, koja je u novembru 2015. puštena u saobraćaj u prisustvu premijera Vučića.

Ugovorena vrednost radova za obe deonice je bila oko 100 miliona evra.

Puštanju u saobraćaj prisustvuju i generalni tehnički direktor Terne, koja je izvođač radova, Georgios Perdikaris i direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović.

Otvaranju deonice prisustvuje i nekoliko hiljada građana, koji nose srpske zastave.

Izvor: Tanjug