Izlile se Južna Morava i Sitnica, Bjelica raste, u Ranilugu stabilno

Rukovodilac pokrajinskog kriznog štaba Dušan Kozarev izjavio je danas da je zbog poplava jedna porodica iz Raniluga u Kosovskom pomoravlju evakuisana, a da je na severu Kosova u porastu nivo Ibra.

.

JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima na putu, da posebno budu oprezni u vožnji, povedu računa o brzini kretanja vozila i poštuju saobraćajnu signalizaciju, da u planinske i više predele zemlje ne kreću bez zimske opreme i povedu računa o bezbednosti radnika koji izvode radove, navodi se u saopštenju "Puteva Srbije".

Na području opštine Ranilug danas popodne sitaucija je pod kontolom i stabilna, a voda koja se izlila iz Binačke Morave na poljoprivredne površine počela je da se povlači, izjavio je direktor javnih usluga i zaštite životne sredine u ovoj opštini Ivan Janićijević.

“Posle proglašenja vanredne situacije u opštini, krizni štab dežura danonoćno. Dobili smo pumpe, kabanice i čizme, a tu su i ljudi iz Crvenog krsta Kosova i Metohije koji nam pomažu”, izjavio je za RTV Puls iz Šilova Janićijević.

Vođa Mobilno-tehničkog tima Crvenog krsta KiM Filip Rojević iz Kosovske Mitrovice, koji su poslati da pomognu najugroženijima, kaže da u ovom trenutku najveća opasnost preti od podzemnih voda.

“Stavili smo u pogon svu raspoloživu mehanizaciju. Međutim, ne možemo protiv prirode, jer je vode koja se izlila previše”, rekao je Rojević.

Danas je najkritičnija situacija u domaćinstvu petočlane porodiceTomić, koje se nalazi na putu između Donjeg Korminjana i Raniluga, uz Binačku Moravu.

“Cela mi je kuća opkoljena vodom, ali još nije prodrla unutra. Oseća se vlaga i morali smo da noć provedemo kod mojih roditelja”, izjavila je za Puls Slavica Tomić i zahvalila na pomoći opštini Ranilug koja im je uputila humanitarnu pomoć.

Ovo je već četrnaesti put da Binačka Morava preti porodici Tomić koja ima samo dva moguća rešenja - ili da se trajno isele ili da im se izgradi potporni zid koji bi ih čuvao od nabujale vode.

Tomići su jedna od socijano najugroženijih porodica u opštini Ranilug.

Velike površine obradivog poljoprivrednog zemljišta i oranica u Kosovskom pomoravlju nalaze se pod vodom.

U južnom delu Kosovske Mitrovice izlila se reka Sitnica koja je poplavila nekoliko kuća čiji su vlasnici Albanci a poplavljeno je na stotine hektara obradivog zemljišta koje se nalazi uz priobalje ove reke.

Ukoliko kiša nastavi da pada situacija u ovom delu Kosovske Mitrovice mogla bi da bude izuzetno ozbiljna upozorili su iz Direkcije za zaštitu i spašavanje opštine u (južna) Mitrovica.

Na severu Kosova kiša pada od subote veče.

Oštećeno sedam mostova, Bjelica ponovo u porastu

Poplave koje su pre sedam dana pogodile Dragačevo, oštetile su sedam mostova u tom kraju, izjavio je pomoćnik predsednice opštine Lučani Milivoje Dolović.

Prema njegovim rečima, šteta je pričinjena na oko 80 kilometara puteva u opštini Lučani.

Dolović je za Glas zapadne Srbije istakao da su mašine na terenu i da se putevi raščišćavaju kako bi se stvorila njihova prohodnost.

U prekidu je i dalje put Čačak - Guča preko Zeoka, a kao alternativni pravac koristi se put preko Graba.

Reka Bjelica tokom dana počela je ponovo da raste i njen nivo sada iznosi 142 centimetara.

Dolović kaže da su ekipe javno-komunalnih preduzeća na terenu i da se vrši čišćenje obala reke od prethodnih nanosa u Dljinu i Đeraću.

Bogosavljević Bošković: Sve službe su na terenu

Sve državne institucije, svi organi, vojska, policija, civilna zaštita, javna preduzeća, svi su na terenu i prati se situacija, izjavila je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković prilikom obilaska brane Rzav.

Ona je dodala da se uporedo sa praćenjem situacije i preduzimanjem posebnih i novih mera zaštita, oni nalaze na terenu gde razgovaraju sa građanima i predstavnicima lokalnih samouprava, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ministarka je izjavila da je vanredna situacija uzrokovana poplavama pod kontrolom i da očekuje da će ona vrlo brzo biti ukinuta, nakon čega će se preduzeti mere u smislu pomoći svima koji su pretrpeli štete od poplava.

"Izuzetno je dobro što će ove godine radovi na izgradnji brane Svračkovo biti značajno intenzivirani", rekla je ministarka Bogosavljević Bošković nakon posete Arilju i preduzeću Rzav i istakla da ne bismo imali ovakve štete od poplava da je ova brana bila ranije završena.

Ministarka je izjavila da je u ovoj godini opredeljeno znatno više sredstava za izgradnju brane i akumulacije nego u prethodnim godinama i da će u narednim danima započeti radovi na brani, na kojoj će raditi više od stotinu radnika domaćih preduzeća.

Država Srbija za ove namene izdvojila je blizu 473 miliona dinara, a oko 40 miliona dinara lokalne samouprave, dodaje se u saopštenju.

Bogosavljević Bošković je istakla da brana ima izuzetno veliki značaj, pre svega kada se radi o zaštiti od poplava, jer će prihvatiti sve bujične vode, ali da je važna i u sušnom periodu godine, jer predstavlja značajan izvor vode za snabdevanje oko 300.000 stanovnika grada Čačka i još četiri opštine, zdravom pijaćom vodom.

Brana je, kako je dodala, od velikog značaja i zbog navodnjavanja u poljoprivredi, kao i za proizvodnju električne energije.

Direktor Republičke direkcije za vode Nataša Milić naglasila je da su preduzete sve neophodne preventivne mere za nadolazak najavljenih voda, kao da su apsolutno svi spremni na svim lokacijama.

"Kako je danas tokom dana RHMZ korigovao svoje prognoze, i kako se očekuju nešto manje količine vode od najavljenih, uz sve preduzete preventivne mere, ne očekujemo veće probleme u narednim satima i narednim danima", izjavila je Milić.

Tokom obilaska poljoprivrednog gazdinstva porodice Joković u Arilju koje se bavi proizvodnjom malina, ministarka je izjavila da su u Arilju najugroženiji malinjaci, kada je reč o šteti u poljoprivredi prouzrokovana poplavama.

"Od sutra će komisije izaći na teren da evidentiraju štetu u poljoprivredi, a država će učini sve što je u njenoj moći i maksimalno ćemo pomoći malinarima, kao i drugim poljoprivrednicima koji imaju štetu od poplava", rekla je ministarka i dodala da u ovom kraju nema štete u stočarstvu jer su poljoprivrednici na vreme evakuisali životinje.

Bogosavljević Bošković je istakla da je danas posebno dogovoreno da stručne službe Ministarstva pomognu malinarima da obnove svoju proizvodnju, kao i da će posle poplavnog talasa stručne službe, veterinarski inspektori, veterinari kao i službenici koji se bave zaštitom bilja biti na terenu i pomoći poljoprivrednicima da se izvrši dezinfekcija i deratizacija poljoprivrednih objekata.

Prema proceni opštine Arilje, poplavom je zahvaćeno oko 600 hektara poljoprivrednog zemljišta, uglavnom pod malinjacima, rekao je predsednik te opštine Zoran Todorović.

Izvor: Tanjug