Suficit u januaru 250 miliona evra

Suficit u budžetu u ovom trenutku iznosi 250 miliona evra, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

.

"Suficit niko nije očekivao, niti je smatrao da je moguće da imamo suficit u januaru, jer suficit u januaru i februaru generalno nemate, nego je uvek značajno veliki deficit", rekao je Vučić.

On je precizirao da takav rezultat nije postignut zbog velikog broja naplaćenih dividendi od javnih preduzeća, jer dividende, istakao je, nisu još naplaćene ni od Telekoma, ni od EPS, ni od Pošte.

"Imamo 100 miliona evra koje smo uzeli od Telekoma, Telenora i Vipa, ali ne od dividendi nego onoga što smo nismo uzeli prošle godine od digitalizacije. Ali i pored toga imamo 150 miliona evra koji su nam suficit, a nismo uzeli ni od Telekoma ni od EPS ni od Pošte, to ćemo u junu, julu kad budu neki ponovo teški meseci", rekao je Vučić.

Budžet pre i sada kao FK Bežanija i Sevilja ili Valensija

Državna kasa je "dobrostojeća" i nema problema sa likvidnošću, kao što je to bio slučaj ranijih godina, poručio je premijer.

"Razlika je kao da pitate nekoga da li igra fudbal u Bežaniji ili u nekom danas pristojnom i snažnom evropskom timu, kao što su Sevilja ili Valensija", rekao je Vučić.

"Tolika je razlika. Tada, 2012. godine, imali ste budžet propisan krajem decembra 2011, uz ogromne nepredviđene rashode, brojne obaveze koje su postojale i male prihode, koji su bili predviđeni mnogo višim, imali ste problema da iz trezora možete da dobijete novac kada hoćete, jer imate problema sa protokom novca, sa likvidnošću na dnevnom nivou. Svi nalozi koji dođu na dnevnom nivou nisu mogli da budu ispunjeni", objasnio je Vučić.

Mi danas, prema njegovim rečima, tih problema nemamo.

"Dali smo nalog za isplatu novca vaterpolistima posle samo dva dana kada smo dobli papir. Po 20.000 evra svakom vaterpolisti za osvojenu evropsku titulu. Na to se ranije čekalo po dve, dve i po godine. Danas sa svim tim nema nikakvih problema, jer je naša kasa dobrostojeća", poručio je on.

Vučić je kazao da je sve planirano i predviđeno na konzervativan način.

On je objasnio da su prihodi u januaru mnogo veći od predviđenih, kao i da su rashodi manji od predviđenih.

"Sve smo predviđali konzervativno, da bismo ispunili svoje zadatke, a ispunili smo ih na neuporedivo bolji način nego što smo očekivali i predviđali", zaključio je Vučić.

Izvor: Tanjug