Pariz: Taksisti nastavili štrajk zbog Ubera

Taksisti su u Parizu nastavili štrajk zbog usluga koje pruža kompanija Uber što je, kako tvrde, nepravedna konkurencija.

.

Gradski zvaničnici upozorili su na mogućnost blokada puteva i zastoja u saobraćaju naročito u blizini aerodroma i ključnih raskrsnica.

Tokom štrajka, koji je započet juče, taksisti su zapalili vatru, a policija je bacila suzavac na one koji su pokušali da protestuju glavnim autoputem.

Vlada je juče na vanrednom sastanku obećala da će sprovesti reforme u taksi sektoru, prenosi AP.

Francuski taksisti tvrde da se suocavaju sa nepravednom kokurencijom zbog komapnije Uber, koja preko aplikacije spaja vozače s onima kojima je potrebna vožnja.

Uber, s druge strane, poručuje taksistima da "uhvate korak s vremenom".

U Francuskoj su juče, zbog slabljenja kupovne moći, istovremeno štrajkovali taksisti, kontrolori vazdušnog saobraćaja, javni službenici, zaposleni u zdravstvu i nastavnici, zbog čega su blokirane glavne saobraćajnice, a 20-ak ljudi je uhapšeno.

Oko 300 taksista, besnih zbog konkurencije privatnih taksista bez licence, blokirali su ključnu okretnicu i glavnu raskrsnicu u Parizu, paleći gume i bacajući dimne bombe.

Policija je saopštila da oko 1.200 taksista protestovalo u raznim delovima Pariza, dok su njihove kolege poremetile saobraćaj u Tuluzu, severnom Lilu i južnom Marseju.

Francuski dnevnik "Figaro" navodi da su im se u znak podrške pridružile kolege iz Belgije, Italije i Španije, te da ih je 20-ak uhapšeno.

Izvor: Tanjug