EU razmatra dvogodišnju suspenziju Šengena

Evropska komisija je danas saopštila da će u jednom trenutku možda dopustiti državama članicama "šengenske zone" da ponovo uvedu granične kontrole u trajanju od najviše dve godine, kako bi se izborile sa izbegličkom krizom.

.

Ministri unutrašnjih poslova članica EU su juče na sastanku u Amsterdamu postavili pitanje zvaničnicima Komisije o mogućnosti proširenja kontrole na granicama, prenela je agencija AFP.

"Želimo da budemo spremni na sve mogućnosti, ali još nismo u stadijumu aktivacije", izjavila je novinarima u Briselu portparol EK za pitanje migracija Nataša Berto.

"Ukoliko se situacija ne promeni, zaista bi moglo da bude opravdanja za uvođenje internih kontrola na internim šengenskim granicama, koji bi se ticali javnog reda i mira i bezbednosnih razloga", istakla je Berto.

"Želimo da budemo spremni, pa zato planiramo opcije koje bi mogle da nam budu na raspolaganju u skladu sa članom 26, ako i kad bude potrebno da ih aktiviramo", rekla je ona.

Član 25 Šengenskog ugovora dopušta članicama te 26-člane zone da ponovo uvedu interne granične kontrole u periodu od najviše dve godine, pod vanrednim okolnostima.

U poslednjih nekoliko meseci Austrija, Nemačka, Danska, Švedska, kao i Norveška, koja nije u EU, ali je članica Šengena, uvele su privremenu graničnu kontrolu kao reakciju na izbegličku krizu, na period od najviše šest meseci.

Izvor: Tanjug