Info

Grčka pod pritiskom EU zbog izbeglica,pretnja isključenjem iz Šengena

Ministri unutrašnjih poslova EU tražili su od Grčke da uloži veće napore radi zaštite spoljnih granica EU i kontrolisanju priliva izbeglica, a neki su čak zapretili Atini da će biti isključena iz zone Šengena.
25.01.2016. - 13:39h

EU je preduzela različite korake u cilju pružanja finansijske pomoći Atini da bi se uhvatila u koštac sa krizom, ali mnoge članice veruju da Atina to ne koristi dovoljno, navodi AFP.

Austrija i Nemačka zatražile su od Atine da učini više da smanji priliv izbeglica koje preko mora dolaze iz Turske, što je postala glavna ruta za njihov dolazak u Evropu.

"Grčka mora da pojača svoje granične resurse i prihvati pomoć", rekla je austrijska ministarka unutrašnjh poslova Johana Mikl-Lajtner.

Ona je upozorila je da će se, ako se ništa ne bude promenilo u obezbeđivanju spoljne granice EU, šengenska međa pomeriti u pravcu Centralne Evrope.

Ministarka je, pred Savet ministara unutrašnjih poslova EU u Amsterdamu, poručila svojim kolegama da ostaje odluka Vlade Austrije o ograničneju prihvata azilanata.

Prema njenim rečima, osnovno je da Grčka štiti spoljnu granicu EU i da mora učiniti što pre, sve što može, kako bi pojačala resurse za stvarnu zaštitu granice.

Austrija, Nemačka i još nekoliko članica Šengen zone već su uvele privremene kontrole na svojim granicama. 

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer zatražio je od Grčke da "uradi svoje domaće zadatke".

"Želimo da sačuvamo Šengen, želimo zajednička evropska rešenja, ali vreme nam ističe", upozorio je on dodavši da je ključ za rešenje migrantske krize dogovor sa Turskom o zaustavljanju priliva migranata.

Prošle godine EU i Turska postigle su dogovor po kojem će Brisel dati tri miljarde evra pomoći Ankari za rešavanje migrantske krize i ubrzati njen evropski put, a Turska će zauzvrat poboljšati uslove za prihvat izbeglica i smanjiti mogućnosti njihovog krijumčarenja.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini danas je tokom posete Ankari izjavila da je uverena da će Turska dobiti taj novac u "razumnom roku".

Dvodnevni sastanak ministara pravde i unutrašnjih poslova prvi je takve vrste tokom predsedavanja Holandije EU koja želi da do 30. juna postigne dogovor o uspostavljanju nove agencije za nadzor evropskih granica.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je danas da EU mora da učini sve da bolje zaštiti svoje spoljne granice, ali da Šengen nije ugrožen, kao i da ne postoji predlog o suspenziji Grčke iz zone Šengena.

Dok su ministri na sastanak dolazili brodom jednim od čuvenih kanala u Amsterdamu, organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel organizovala je protestni performans u vodi.

U kanal su spustili čamac pun lutaka sa prslucima za spasavanje koji predstavljaju izbeglice, a na transparentu je pisalo "Lideri Evrope ne treba da brinete za izbore, već za udžbenike istorije"

Dok ministri zasedaju u Amsterdamu, u sedištu Europola u Hagu od danas zvanično počinje da radi novi Centar za borbu protiv terorizma koji bi trebalo da poboljša razmenu podataka među članicama EU.

Izvor: Tanjug