SDPS najznačajniji partner, cilj stabilna reformska vlada

Srpska napredna stranka i Socijaldemokratska partija izaći će zajedno na republičke i pokrajinske izbore, rekao je danas predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić i istakao da je SDPS Rasma Ljajića u ovom trenutku najznačajniji partner naprednjaka.

.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom SDPS rekao da su razgovarali o tome šta treba da se uradi za Srbiju, a ne o tome koga i kako da mrze, a kad je reč o budućnosti Srbije najvažniji je ekonomski razvoj i da se obave svi poslovi koji će Srbiju do kraja 2019. dovesti pred vrata EU.

"Ići ćemo zajedno na republičke i pokrajinske izbore, a preporučićemo opštinskim i gradskim odborima da zajedno idu na lokalne izbore. Ustanovili smo osnovne ciljeve ako dobijemo podršku građana Srbije i Vojvodine", rekao je Vučić i dodao da je do sad ne malo toga postignuto, ali da možemo bolje i više, te da će nastaviti da rade na tome.

On je naglasio da će voditi pozitivnu kampanju.

Vučić je rekao da je osnovni cilj da ne bude recesije, već da svaka godina bude godina ekonomskog rasta, kao i da se nezaspolenost u naredne dve godine spusti ispod 15 odsto.

Ljajić je kao glavne razloge za koaliciju s naprednjacima naveo to što su sa njima u vladi dobro sarađivali i što su ispunili sve što su obećali tokom predizborne kampanje 2014. godine.

Drugi razlog je, rekao je Ljajić, to što je i jednoj i drugoj stranci cilj da Srbija dobije stabilnu vladu koja će do kraja sprovesti suštinske strukturne reforme.

Treći razlog je saglasnost o spoljnoj politici i prioritetu da Srbija na kraju mandata buduće vlade postane član EU, rekao je Lajić. Osim ova tri osnovna razloga, poručio je Ljajić, tu su i oni suštinski, među kojima je činjenica da će ekonomija biti prioritetna politička tema, ne samo tokom kampanje već i tokom mandata buduće vlade.

"Drugo, postoji podudarnost o načinu da se zemlja izvede iz krize i da se kroz reforme oporavi ekonomija", rekao je Ljajić i dodao da se u kampanji neće baviti demagogijom i populizmom, da neće lagati i varati i obećavati ono što je nemoguće.

Kaže da će kampanja biti teška i neizvesna, jer će kao vladajuća koalicija na celu sa premijerom biti glavna meta svih političkih oponenata.

"To je logično jer smo vladajuća koalicija... Naš odgovor treba da bude demokratski, odgovoran da govirimo o onome što smo činili i radili, a ne da ulazimo u prljavo politicko blato", poručio je Ljajić dodavši da žele fer i demokratsku kampanju u kojoj će da pobedi bolji.

Kako dodaje, kampanja ce biti neizvesna, jer se "najteže dobijaju dobijene utakmice".

Naglasio je i da je njegova stranka do sada odlično sarađivala sa premijerom i sa ministrima u Vladi Srbije iz redova SNS, kao i da su naprednjaci ispunili sve što su sa SDS usmeno dogovorili pred izbore 2014. godine.

"Imamo moralnu i političku obavezu da zajedno nastupamo na ovim izborima", rekao je Ljajić.

Izbori pravo rešenje za potvrdu da smo na dobrom putu

Odluka o izborima bila je dobra i doneta je u pravom trenutku, jer jedino na izborima možemo da se uverimo da ljudi u Srbiji veruju da zemlja ide u dobrom pravcu, izjavio je premijer.

Vučić je, nakon razgovora s delegacijom SDPS, rekao da SNS u izbore ulazi znajući da se suočava sa najprljavijom kampanjom o kojoj novinarska udruženja ćute, pod najtežim mogućim uslovima, u kojima se svaki dan najgore laži izmišljaju.

U prilog tome naveo je nekoliko primera notornih laži, odnosno afera koje su u poslednje vreme plasirane s ciljem da se dokaže da je vlast neuspešna, te da je u zemlji situacija nesigurna, na pragu haosa, poput one u Prištini.

On je odbacio teze da izborima želi da eliminiše kritike, jer, rekao je, sve te afere nisu ni nastale na kritikama, već na najbrutalnijim lažima.

Ocenivši da ne veruje da će laži prestati, rekao je da mu prave kritike ne bi bile problem, te da će će brojkama i rezultatima i dalje da dokazuje da radi dobro za zemlju, iako svakoga dana ima bar pet naslovnih strana protiv sebe, zbog čega, primetio je, ne može da u nekim situacija ne pokaže da je povređen.

Podsećajući na laži koje su plasirane protiv njega, rekao je da je Lidija Udovički svedočila da nikad nije razgovarala sa Nikolom Petrovićem i da je niko nije reketirao, niti tražio novac.

On je dodao da je u "političkom" delu svog iskaza primetila da je EMS monopolista, što je prokomentarisao rečima:

"Ne, nego će privatno preduzeće da bude monopolista", i dodao da ne shvata kako neko može da pomisli da bilo koja država svoje resurse može da prepusti na monopol tek tako, bilo kome.

Vučić je podsetio da su lagali i o logu SNS na vaterpolo utakmici, ali se ispostavilo da se logo na kratko pojavio, ali u 1 sat posle ponoći.

Premijer kaže i da su lagali o tome da je SNS kupila 5.000 karata za finale vaterpolo prvenstva, što takođe nije tačno.

"Po tom pitanju sam zahvalan B92, jer su nehotice rekli da su karte prodavane i da nije bilo partijske kupovine karata", rekao je Vučić.

"Jedna laž sustiže drugu i nikog nije briga što su lagali", primetio je.

On je podsetio i da se danima pričalo o grafitima "Smrt Pajtiću" da je to bila velika tema, ali da više nije bila u medijima kad se ispostavilo da je to pisao čovek iz DS.

"Govorili su da sam išao u Dubai, a nisam ni napuštao Srbiju, osim kad sam otišao u Davos", rekao je Vučić.

On je podsetio i na aferu prisluškivanje, a da se ispostavilo da niko nije prisluškivan, niti reketiran.

Prebacivali su nam da je kriminal što hoćemo da prodamo Telekom, a zatim da smo neuspešni jer ga nismo prodali, da sam nudio 150 evra nekom čoveku koga nisam ni video, što sam dokazao i na detektoru laži, naveo je Vučić i dodao:

"Juče su razbijena dva prozora na prostorijama SNS i na RTS je to bilo tri sekunde, dan pre toga na prostorijama Kuće ljudskih prava razbijenm je prozor i to je zavredelo više od dva minuta na javnom servisu. Da li su naša dva prozora dobrodošla, da li treba da budu razbijene naše glave pa da to zasluži vreme u dnevniku... Prozori očigledno nisu isti, voleo bih da mi to neko objasni".

Nikad niko ne kaže "Izvini što smo lagali", primetio je Vučić, a svi su lagali i da je bio suzavac u Beloj Crkvi, iako je ministar izašao i rekao da ga nije bilo, već je jedan čovek zbog protivzakonitog provaljivanja u prostorije upotrebio biber sprej, pomenuo je Vučić ocenivši da se svakodnevno iznose laži.

"Ja, međutuim, za razliku od drugih, neću da molim da milost, neću da idem iz zemlje, neću da bežim, neću da molim za vlast, ni za glas", poručio je Vučić primetivši da mu je jasno zašto mrze njega, ali ne i zašto mrze Srbiju.

Kad lažu o Er Srbiji oni ne ruše mene, već našu kompaniju, primetio je.

Zato, kako je naveo, i treba da se ide na izbore, da se na izborima reši da Srbija ide u budućsnot i da se nikako ne dozvoli povratak u budućnost.

"Zato su izbori pravo rešenje, to je prava i ključna odluka koja je doneta u veoma odgovornom i u pravom trenutku", zaključio je Vuičić.

Kampanja SNS počinje u Leskovcu, završava u Beogradu

Predizborna kampanja SNS počeće u Leskovcu, a završiće se u Beogradu, najavio je lider SNS, dodajući da će on učestvovati na malom broju skupova.

Ocenivši da su dogovorom o koaliciji na svim nivoima sa SDPS Rasima Ljajića, naprednjaci danas završili najvažniji posao uoči izbora, Vučić je dodao da će SNS razgovarati sa dosadašnjim partnerima u vlasti, ali i sa nekim novim, ne precizirajući kako bi to moglo da utiče na evenutalne koalicije.

Vučić je, komentarišcuhi okupljanje opozicije, rekao da je realno da oni uzmu jedan broj glasova SNS i da će izborna trka biti neizvesna.

On je rekao i da sa mnogima od njih ne bi sarađivao, te da se njihov program sastoji samo u tome da mrze Vučića i da on treba da završi kao Gadafi, poručivši:

"Super vam je program, ali šta sa Srbijom".

Ocenivši da oni mogu da pobede, kao što mogu da pobede i desničarske stranke, Vučić je naveo da su izbori otvorena tržišna utakmica, na kojoj će se izjasniti građani Srbije.

Upitan šta je garant da za dve godine Srbija opet ne izađe na birališta, Vučić je rekao da za to nikad ne postoji garancija jer to zavisi od stanja u društvu.

"Moja je želja da nemamo izbore do kraja 2019. godine, početka 2020. godine", rekao je Vučić.

On je rekao da izbori nisu ništa loše, već društvena potreba, te da će vanredni izbori biti mali trošak i da je bolje da budu održani sad nego 2018. godine, kad će Srbija biti u središtu reformi za ulazak u EU.

Vučić je ocenio da u Srbiji nikad nije bilo mirnije ni stabilnije i naveo podatak da je samo na lokalnim izborima u Voždovcu 2011. godine bilo više prijava o napadima na poltiičke aktiviste stranaka nego u prethodne tri i po godine.

Upitan da komentariše izjavu lidera radikala Vojislava Šešelja da će ga podržati ako odustane od Evropske unije, Vučić je rekao da je izašao sa jasnim programom pred građane, koji neće menjati, a to je da je strateški cilj Srbije ulazak u EU i održavanje dobrih odnosa sa Rusijom.

"Ne idemo na izbore da bismo imali većinu i vladali, već da bismo nešto uradili za zemlju i ni za pedalj ne odustajemo od te politike, a to je da idemo ka EU i da sačuvamo odnose sa Rusijom", rekao je Vučić.

On je naveo da neće menjati politiku države za koju je već dobio podršku, a da prethodno ne pita građane.

Vučić je na pitanje kako će odvojiti predizbornu kampanju od obilaska škola u svojstvu premijera, Vučić je rekao da obilazak škola nema nikakve veze sa kampanjom, već da on samo radi svoj posao.

"To se u svakoj zemlji na takav način radi, ne mogu da prestanem da radim zbog izbora, da sedim i da ćutim", rekao je Vučić.

Na konstataciju da će u te svrhe koristiti državni novac, Vučić je rekao da taj novac jeste državni, ali da je neka vlada morala da ga obezbedi.

Komentarišući kritike predsednika Nove stranke Zorana Živkovića, koju mu je poručio da bi bilo "najpametnije da obilazi toalete po Srbiji", Vučić je rekao da se ni toga ne stidi i da će i to raditi, jer građani Srbije u domovima zdravlja i školama treba da imaju čiste i sređene toalete, što godinama nisu imali.

"Za mene to nije sramota, već čast i to ću sa najvećim ponosom da radim do kraja aprila, početka maja, a ako budem u prilici i posle toga", rekao je Vučić, navodeći da su te toalete uništili oni koji su ranije vladali Srbijom.

Ako je to nekom smešno i služi za sprdnju, to mnogo više govori o njima, rekao je Vučić.

"Živković bi da upristoji Srbiju. Pristojna Srbija i taj čovek (Živković) su kontradikcija", rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug