Vučić: Nema više teških mera, Srbija reagovala na vreme

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje dodatne teške mere u okviru fiskalne konsolidacije, te da građani mogu računati samo na "olakšavanje i poboljšavanje životnog standarda".

.

Ta procena, objasnio je premijer novinarima, temelji se na činjenici da je država na vreme preduzela mere i napravila dobre rezultate, u teškim uslovima, u kojima sada ceo svet uvodi vanredne ekonomske mere.

Prema njegovim rečima, borba za bolji život u Srbiji tek počinje, a uveren je da građani vide šta je težak i ozbiljan rad koji će doneti prave rezultate i bolji život, a šta su prazna i besmislena obećanja.

On je, na pitanje novinara povodom sumornih globalnih prognoza koje se tiču svetske ekonomije, istakao da je Srbija na vreme reagovala i da joj dalje ne slede teške, već možda samo neke nepopularne mere.

"Francuska uvodi vanredne ekonomske mere, Medvedev najavljuje dodatno smanjenje plata i rashoda, a kad smo mi preduzimali teške mere, svi su nam se smejali", ukazao je Vučić na cerenomiji obeležavanja početka radova na drugom mostu preko Save kod Ostružnice.

On je naveo da se, međutim, sada polako povećavaju plate i penzije, naplata akciza i poreza nikad nije bila bolja nego u januaru, i to su, kaže, stvari koje će i svi građani morati da počnu da osećaju.

"Naša borba za bolji život tek počinje i uveren sam da građani vide šta je siguran put, stabilnost, šta nisu prazna i besmislena obećanja i da samo težak i ozbiljan rad koji može da donese rezultate", rekao je Vučić.

Upitan da li će se negativni trendovi u svetskoj ekonomiji odraziti na Srbiju, Vučić je rekao da se svetski tokovi odražavaju i na našu zemlju, ali da smo se "dobro spremili".

Vučić je ponovio da bi privredni rast ove godine trebalo da ide preko dva odsto, iako su MMF i Svetska banka predvideli rast od 1,75 ili 1,8, a da će, ukoliko se završi posao sa kineskom kompanijom Hbis o Železari i EU to odobri, rast biti i veći.

"Preuzeli smo važne mere i to na vreme jer je neko imao hrabrosti da kaže narodu da ne može sve da bude topla voda, kako smo naučili, i da je dosta dodvoravanja. Zato mi sigurnije i stabilnije gledamo u budućnost nego neke druge zemlje", rekao je Vučić.

On je istakao da država sve bolje naplaćuje, a da ima i od koga, budući da privreda napreduje.

Do februara tunel Savinac, do avgusta 44 km puta Ljig-Preljina

Vučić je izjavio da će do 1. februara biti probijeni poslednji metri velikog tunela kod Savinca, a da će do avgusta biti otvoreno 40,4 kilometara puta Ljig-Preljina.

"Do kraja godine, najkasnije marta 2017, moći ćete da idete od Dobanovačke petlje do Čačka za sat, sat i nešto", rekao je Vučić i dodao da to nisu samo kilometri puta, već je to posao za naše građevinske radnike i investitore.

Vučić je u izjavi novinarima kod Ostružnice, gde su počeli radovi na drugom mostu u okviru obilaznice oko Beograda, rekao i da je u prethodnih nekoliko meseci otvoreno gotovo 300 velikih i malih mostova, te obećao da će sa takvom politikom i dalje da se nastavi.

"Na koridoru 10 u decembru smo napredovali najbrže - prosečno 2,1 posto, a prošečno 1,53 posto završenih radova na mesecnom nivou. Najveći deo Koridora 10 završićemo pre kraja 2016. godine, a malo što ostane do marta 2017 će se do makedonske i bugarske granice ići sve vreme auto-putem", poručio je Vučić.

Rekao je i da je za to trebalo 47 godina, da se toliko čekalo i stajalo i kukalo i čekalo kad će i kako to da zavrrši.

"Pronašli su se ljudi koji će to da završe", poručio je.

Dodaje i da će do Svetog save biti gotova prva faza Prokopa, a da će u drugoj biti završen pristupni, gornji deo.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je sačuvala Evropu, održala u njoj mir i stabilnost, ocenio je premijer Srbije, komentarišucći činjenicu da joj je opala podrška.

"Meni je svejedno da li je Angeli Merkel pala popularnost ili nije. U mojim očima je ona najveći evropski lider i baš me je briga šta bilo ko drugi o tome misli", rekao je on odgovarajući na pitanje novinara.

Kaže i da će tako da misli i kad Merkel više ne bude na vlasti, jer zna šta je radila za Evropu.

"Ona je bila ključni lider u Evropi i održala je mir i stabilnost. A oni koji to ne umeju da vide, već koji vole da im se podilazi i koji vole da neko donosi protiv-pravne mere, nemački narod će da izabere svoje rukovodstvo, to je njihovo pravo, a moje da volim i poštujem Merkel i da tako ću da nastavim", poručio je Vučić. Izvor: Tanjug