Izbori mogući, ako ne usporavaju reforme

Vanredni parlamentarni izbori su moguća opcija, ali još nije doneta konačna odluka, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i podvukao da oni ne bi bili dodatni trošak, kao i da se pri odluci o raspisivanju neće rukovoditi stranačkim interesima.

.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da zvižduci na utakmici vaterpolo prvenstva nisu razlog za raspisivanje izbora, da su takva tumačenja smešna, a kao jedini razlog zbog kojeg ne bi raspisao izbore naveo je da bi možda na kratko prekinuli reforme.

Premijer je dodao i da bi, ukoliko bi se vršila veća rekonstrukciju vlade, što bi želeo da učini, to pretvorilo u "mučenje" u narednih godinu dana i da bi svi rekli da je to loša vlada.

On je rekao da je potrebno očuvanje stabilnosti, mira i novog legitimiteta vlade, a da će odluku o tome da li su novi izbori potrebni doneti i u konsultacijama sa predsednikom države i članovima Glavnog odbora SNS.

"Svako normalan uvek želi i svežu krv i da to funkcioniše kao tim, a ne da imate mnogo slobodnih strelaca. Sve to ako želite da promenite i napravite još nešto efikasnije i izađete s planom i programom do 2020, kada očekujemo da završimo sve obaveze u vezi sa ulaskom u Evropsku uniju, onda je moguće da izbore imamo", kazao je premijer.

Ali, dodao je, ne kažem da je ta odluka doneta, postoje i neki drugi razlozi.

Jedini razlog zbog kojih ne mogu sa sigurnošću da kažem da ću to apsolutno da učinim jeste da vidimo da li bi na bilo koji način to moglo da nas zaustavi 15 ili mesec dana u našim ekonomskim reformama. Svi ostali razlozi su "za", rekao je Vučić.

Upitan šta je razlog za izbore kad kao premijer ima veliku podršku u parlamentu i može da donese svaku političku odluku, Vučić je odgovorio da "politika nikako nije matematika" i da oni koji tako misle prave veliku grešku.

"Politika je život, moral, rad, psihologija, atmosfera, nikad nije matematika", rekao je Vučić i dodao da su izbori potrebni kad je atmosfera u društvu takva da ne možete da grabite napred, ako ste nezadovoljni, ako vladi treba sveže krvi.

Kako je rekao, Miloševićevi radikali imali gotovo tri četvrtine poslaničkih mandata u skupštini, čime su imali legalitet, ali da nisu imali legitimitet i da su zato i izgubili.

On je naveo da zato ne želi da bude premijer ni sa 26 odsto podrške u narodu.

Vučić je rekao i da vanrednim izborima nikako ne želi da ugrozi četvrtu reviziju MMF-a koja je najavljena za mart i da je to jedan od razloga zašto odluka još nije doneta.

"Ni za živu glavu ne želim da ugrozim reviziju MMF u martu", rekao je Vučić.

Predsednik vlade je istakao i da, ukoliko ne dobije poverenje građana na izborima, neće više "opterećivati" stranku koju vodi.

"Biću član, ali ne na njenom čelu. Ne interesuju me te stranačke stvari, već šta je dobro za Srbiju", rekao je Vučić.

On je na komentar da želi da raspiše izbore jer istraživanja pokazuju da će mu 2018. opasti rejting poželeo opoziciji "sve najbolje"

"Vidim da se sastaju i oni koji ne misle isto. To je u redu i to je dozvoljeno. Što se tiče procenata glasova, računao sam. Pre neki dan šef pokrajinske vlade je rekao da ima 20 odsto u Vojvodini. Šešelj je rekao da ima 20 odsto u Srbiji, što znači da ima oko 22-23 odsto u Vojvodini koje mu je najjače uporište. Čanak ima 15 odsto, to je 58 odsto, socijalisti deset, to je 70 odsto i kada dodamo Tadića, Radulovića i Čedu, to je 80 odsto i Mađare oko osam odsto, nama ostaje malo da budemo iznad cenzusa", završio je računicu premijer.

Želim im mnogo uspeha i da im se to ostvari, rekao je Vučić i konstatovao da su svaki izbori demokratska utakmica u kojoj uživa.

"Ne plašim se gubitka vlasti. Radio sam pošteno, nikada nisam ukrao ništa. Da li sam grešio, jesam, živ sam čovek, ali nisam rekao nijednu nepristojnost, niti brukao zemlju nigde u poslednjih godinu i po dana. Na narodu je da proceni hoće li da glasa za plan i program ili nešto drugo", rekao je Vučić.

Čeka nas uspešnija godina, lakša nego prethodne dve

U ovoj godini čeka nas mnogo rada, napora, teških reformi, ali buće to dobra godina, neuporedivo uspešnija i nešto lakša nego prethodne dve, poručio je Vučić.

Bitno je da smo postavili temelje napretka srpske ekonomije, da smo ušli u period dinamičnog rasta, a glavni ciljevi u 2016. su očuvanje mira i stabilnosti u zemlji i uticaj da tako bude i u regionu i napredak ekonomije, uz povećanje investicija.

"Imamo ne lake odnose u regionu, ne lake odnose u Evropi, komplikovane odnose u svetu, i Srbija mora da sačuva mir stabilnost i da omogući uslove za dalji razvoj", rekao je premijer na konferenciji za novinare i dodao da je ipak od ključnog značaja napredak ekonomije.

Najavio je da početkom marta u Beograd dolazi potpredsedenik Svetske banke, togom godine i predsednik, a sve u vezi sa reformom javnih preduzeća, koja podrazumeva Elektroprivredu, Puteve, Koridore, Železnicu i Srbijagas.

"Oni tu nisu izvanredno zadovoljni, ali nisu ni nezadovoljni" naveo je Vučić dodajući da je uostalom Srbija do sada privatizovala 83 od 100 preduzeća predviđenigh tim programom.

Nisam preterani optimista, Priština ne ispunjava obaveze

Kako kaže, Beograd je uvek spreman za dijalog sa Prištinom, ali da nije preterani optimista zbog političke situacije u Prištini i njihove nespremnosti da ispune svoje obaveze oko formiranja Zajednice srpskih opština.

"Potrebna je promena klime u Prištini i veća odgovornost da bi dijalog mogao da daje bolje rezultate. A mi smo uvek spremni za dijalog", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o dešavanjima u Prištini.

Odluka kosovskog Ustavnog suda, dodaje, poništava devet najvažnijih elemenata briselskog sporazuma.

"O čemu da nastavimo dijalog? Hajde o drugim temama, nastavićemo, a o čemu da nastavimo oko ZSO, kad kosovski Ustavni sud kaže da nije u skladu sa Ustavom. Nema problema, sad ćemo da proveravamo svaku sitnicu sa našim Ustavnim sudom", rekao je Vučić.

Beograd je, naglasio je on, ipak uvek spreman za dijalog.

Strašno su nam važni dobri odnosi sa BiH, a i Hrvatskom

Vučih je ukazao da je Srbiji strašno važno da ima dobre odnose sa BiH, i dodao da su jako važni i dobri odnosi sa Hrvatskom za koju ima samo jednu molbu - da odustane od nabavke balističkih raketa.

Odgovarajući na opasku novinara da su odnosi Beograda i Sarajeva kao na klackalici, Vučić je poručio da niko, bez obzira koje je nacionalnosti, ne bi mogao da ima primedbu na njegov govor u Banja Luci na obeležavanju Dana Republike Srpske.

"Ja vas ne pitam ni za koga radite ni koje ste nacionalnosti, ali zar imate primedbe na ono što sam rekao u Banja Luci. Nijedan normalan čovek na kugli zemaljskoj, ni u BiH ni u Srbiji, nije mogao da ima primedbu", rekao je Vučić obraćajući se novinaru koji je postavio pitanje.

On je poručio da Srbija želi dobre odnose sa BiH, da je vlada u to mnogo uložila, a ako je, kako je rekao, negde pogrešila - spremna je da to ispravi.

Upitan za eventualno raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj, Vučić je rekao da se o tome izjasnio direktno pred predsednikom RS Miloradom Dodikom, te da svoj stav o tome nije promenio.

Vučić je ujedno podsetio da Srbiju i RS vezuje Zakon o specijalnom odnosu, kao i Dejtonski sporazum, ali i činjenica da građani RS i Srbije pripadaju istom narodu.

Ponovio je da Srbija nema nameru da vrši pritisak na bilo koga u drugoj zemlji i govori kako da donosi odluke, ali ne poriče da vlada i predsednik razgovaraju i sarađuju.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, Vučić je rekao da između dve strane ne mora biti slatkih reči, ali su neophodna dobra dela.

Ističući da su odnosi sa Hrvatskom dobri, on je rekao da za njih ima samo jednu molbu, a to je da odustanu od nabavke balističkih raketa, koje im, kako je primetio, nisu potrebne ni za šta.

Objašnjavajući da u odnosima nema problema, on je rekao da je prvi čestitao HDZ-u na pobedi na izborima, jer je, prema njegovim rečima, "u politici mator, pa je znao u pravom trenutku da se ne može formirati vladu protiv nekoga ko ima predsednika i pobedio je na izborima.

"Znao sam da će HDZ da pobedi i zato sam im i čestitao", rekao je Vučić i dodao da će potruditi da Hrvatima uvek prvi čestita.

Tokom godine Vučić će obići 1.000 škola i domova zdravlja

Vučić je najavio da će od iduće nedelje početi sa obilaskom škola i domova zdravlja u Srbiji koje će biti obnovljene.

On je na konferenciji za štampu rekao da je planirano da tokom ove godine obiđe oko 1.000 škola škola i domova zdravlja širom Srbije, koje će vlada da obnovi u manjoj ili većoj meri.

Vučić je podvukao da se ne radi samo o farbanju i krečenju, što je jako važno, imajući u vidu stanje školskih toaleta.

"Pokušaćemo da sprovedemo obnovu da ljudi vide gde i kako država kada ima novca može da potroši i na ozbiljan način pokaže domaćinsko ponašanje", poručio je on.

Uz Hbis idemo "kao raketa" - rast u 2017. preko 4%

Vučić je rekao da ukoliko dogovor sa kineskom kompanijom Hbis u vezi sa Železarom Smederevo bude zaključen u maju, rast BDP-a u ovoj godini mogao bi da bude čak 2,5 odsto, a da u 2017. "idemo kao raketa" na više od četiri odsto.

"Pregovori s kineskim Hbisom su od najvećeg strateškog značaja za Srbiju, i ja se nadam da do kraja maja možemo da očekujemo zaključenje dogovora", rekao je Vučić.

Premijer je poručio da ukoliko vlada uspe u tome, rast u ovoj godini će biti i veći od 2,5 odsto, što bi, prema njegovim rečima, bilo ogromno iznenađenje.

"To bi značilo da 2017. možemo da računamo na rast veći od četiri odsto, što bi osetio svaki građanin, a to nam je potrebno i da ubrzano pristižemo zemlje EU", rekao je Vučić.

Najavio je dolazak novih kompanija u Srbiju u prvih šest meseci, koje će zaoposliti 12.000 ljudi.

Takođe, dodao je, vlada je već u ovoj godini odvojila u budžetu 1,5 milijardi za podsticanje preduzetništva, što je, kako je primerio, tri puta više nego u prethodnoj godini.

"Spremni smo da odvojimo jos pola milijarde, i time podstičemo preduzetništvo", rekao je.

Govoreći o dobrim rezultatima do sada, premijer je pomenuo smanjenje docnje u otplati kredita i veću kreditnu aktivnost.

Takođe, dodao je, u januaru je već uplaćeno u budžet 13,1 milijarda dinara od operatera.

"Telekom Srbija, Telenor i Vip uplatili su taj novac za digitalni frekvencijski spektar. Obično je nemoguće da u januaru budete u suficitu, ali uspeli smo da taj mesec bude stabilan i da imamo i značajan suficit iako je to jedan od najtežih meseca u godini", ukazao je Vučić.

Kada je reč o turizmu, on je rekao da se očekuje napredak.

"Sa vaučerima ćemo odmah da krenemo i sa privlačenjem svih gostiju iz sveta. Imaćemo mnogo više da ponudimo", uveren je on, ističući da u toj oblasti očekuje rast preko 12-13 odsto.

Upitan za najavljivani dolazak nemačke kompanije "Tenis", Vučić je rekao da je to njegova velika nada i nada za Srbiju.

"Time bi udvostričili naše stočne fondove i kapacitete", istakao je on.

Vučih je izrazio nadu da će taj posao biti završen.

Upitan kada će bi biti pronađen privatizacioni savetnik za Aerodrom Beograd Vučić je objasnio da će to biti uskoro, te da se svih šest povuklo jer su tražili više para.

"Sada ćemo direktno pregovarati i pronaći najbolje. Svi kažu da imamo veliku šansu da za dobar novac napravimo koncesioni ugovor, a to ne bismo uspeli bez Er Srbije", naglasio je on.

Premijer je istakao da je nekada aerodrom vredeo 100 miliona evra, a sada smatra da je moguće uzeti i 500 miliona.

Cela operacija, prema njegovom mišljenju, biće zaključena do kraja godine.

Izvor: Tanjug