Direktor Puteva Srbije: "Putari dežuraju 24 časa dnevno!"

„Svi putevi prvog i drugog prioriteta u Srbiji su prohodni za saobraćaj i trenutno nigde nema zastoja“, izjavio je v.d. direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak. U Srbiji danas oblačno i vetrovito, krajem dana ledena kiša, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

.

Drobnjak apeluje na vozače, posebno autobusa i kamiona, da zbog vremenskih uslova budu oprezni i da ne pretiču druga vozila.

- Putari dežuraju 24 časa dnevno, angažovano je 555 kamiona, 327 mašina, 162 putarca koji obilaze sve puteve i kontrolišu da li su očišćeni svi putevi i ukupno 2 172 radnika, zajedno sa vozačima, mašinistima i nadozrnim organima.
Drobnjak je dematovao tvrdnje pojedinih medija da je kolima, kada se vraćao sa Zlatibora, bio zaglavljen kod Čačka.
- Rečeno je da je direktor Puteva Srbije zavejan, a nije bilo zastoja na obilaznici oko Čačka, niti na putu pre i posle Čačka, pa ne znam gde sam onda to bio zavejan.
On je objasnio da je na Zlatiboru bilo 25 000 ljudi za doček Nove godine i da su svi krenuli da se vraćaju, pošto je sutradan radni dan, pa se zato formirala velika kolona koja se kretala brzinom od najviše 35 kilometara na sat.
Čelnik Puteva Srbije, koji kaže da će noć provesti obilazeći putare, naveo je da putari imaju dovoljno materijala za posipanje puteva, da je nabavljeno 60 000 tona soli i 150 000 tona rizle.
Drobnjal je podsetio da je najavljena ledena kiša u noći između utorka i srede i da su putari spremni za takvu situaciju.

- So deluje do minus osam, kada je niža putari moraju češće da čiste da se ne bi javljao led. Putari su spremni za ledenu kišu i trudićemo se da saobraćaj funkcioniše na svim putevima prvog i drugog reda.

On je istakao da su najugroženiji delovi tamo gde su niske temeprature, kao što su Čestobrodica, Mečka, Rudnik i druge kritične deonice.
Drobnjak kaže da niske temeprature i vetar koji pravi nanose dosta otežavaju putarima posao i apelovao na vozače da ne pretiču i da obavezno koriste zimsku opremu. Kako kaže, „primetio je da vozači kamiona i autobusa pretiču putarska i druga vozila.“

Inače, u Srbiji će danas preovladavati oblačno i vetrovito vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Zbog jakog vetra u planinskim predelima i košavskom području, naročito u donjem Podunavlju i južnom Banatu, moguće je stvaranje snežnih nanosa.

Ujutru i prepodne biće kratkotrajni prestanak snega, osim na istoku i jugoistoku zemlje. Od sredine dana biće povremeno snega, a krajem dana i tokom noći u nižim predelima će padati kiša koja će se mestimično lediti pri tlu.

Duvaće slab i umeren jugoistočni vetar, u planinskim predelima i košavskom području jak, povremeno sa olujnim udarima, tokom noći u slabljenju i skretanju na zapadni.
Jutarnja temperatura kretaće se od minus 12 do minus pet stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od minus sedam do nule.

U Beogradu će danas peovladavati oblačno i vetrovito vreme, prepodne suvo, od sredine dana sa snegom, a krajem dana i tokom noći sa kišom koja će se lediti pri tlu.
Duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, povremeno sa olujnim udarima, tokom noći u slabljenju i skretanju na zapadni. Jutarnja temperatura oko minus 10, a najviša dnevna oko minus četiri.

Izvor: Beta, Tanjug