Đuričko: Mimi Oro će biti poznatija od Andrića!

Glumac Nikola Đuričko u intervjuu za NIN ukazuje na problem nedostatka sistemskog plana za kulturu. "Kultura je kao kiseonik. Kada kiseonik nemate u sobi, ne primećujete odmah, već samo padnete u nesvest i više vas nema".

.

Glumac Nikola Đuričko retko daje intervjue, ali kada pristane na razgovor za medije onda ima šta da kaže i da ukaže na probleme koji postoje u kulturi i u drugim sferama života.

U intervjuu nedeljniku "NIN", Đuričko je ukazao na to da kultura polako nestaje i da nema sistemskog plana za rešavanje problema i zato, upozorava, ona će postepeno nestajati.

- Pitanje kulture je primarno. Kultura ne mora da bude vidljiva. Ona je kao kiseonik. Kada kiseonik nemate u sobi, vi to ne promećujete odmah, već samo padnete u nesvest i više vas nema. Isto je i sa kulturom. Ona će postepeno nestajati. Jednoga dana, nećemo ni primetiti da nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, a da zna ko je Mimi Oro. I u tome je ceo problem.

Jedna od tema bio je i rijaliti program i činjenica da su sada u njima kriminalci postali veće zvezde od glumaca. Đuričko to naziva "torturom mozga u plasiranju jeftine zabave" i naglašava da "već postoje klinci koji su imali osam godina kada su to počeli da gledaju, a danas imaju 18 i stoga nije ni čudo što devojke tih uzrasta imaju ambicije da budu starlete".

- Kada prepoznate kriminalca, on više nije kriminalac. Da postavimo stvari ovako - danas, kriminalci imaju odela, a ranije su nosili trenerke. Nekada su oni bili barabe, što je sa ove daljine imalo i dozu romantike. Danas, pravim kriminalcima ne znamo imena, a to su oni koji svekodnevno zarađuju brdo novca i u sprezi su jedni sa drugima. I tako, svako uzima svoj deo, a mi ćutimo.

Izvor: Mondo