Vučić: Siva ekonomija je na štetu građana, ne samo države

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da će Srbija teško uspeti da se približi najmodernijim evropskim zemljama ako zadrži stari, netržišni sistem, u kojem postoji siva ekonomija, ali je dodao da veruje u snagu građana koji će podržati napore da Srbija postigne još bolje rezultate.

.

"Siva ekonomija ne može se suzbiti sve dok se ne shvati da su obaveze prema državi u interesu građana, odnosno da se iz poreza finansiraju bolnice, škole, pozorišta...", rekao je premijer na predstavljanju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji je Vlada Srbije usvojila prošle sedmice.

On je naveo da siva ekonomija, po nekim procenama čini i 30 odsto udela u privredi, ali da se prave razmere ne znaju.

U uređenim zemljama, rekao je Vučić, građane ne interesuje ko je na vlasti, oni razumeju da moraju plaćati obaveze državi, da bi država ispunila obaveze prema narodu, prema građanima, u vidu finansiranja zdravstva, prosvete, socijalnih davanja...

"Hajte da se dogovorimo: možemo da ne plaćamo ništa i da onda ništa i ne tražimo od države, ili da plaćamo državi obaveze, a ako neko neće milom, onda zakonskim sredstvima da ga prinudimo", rekao je premijer i ponovio da je suština u pitanju hoćemo li zaista tržišnu ekonomiju.

"Brinemo li o budućnosti ili ne brinemo", objasnio je premijer da se sva ta pitanja vode na jedno - da se porez mora plaćati ako hoćemo da država ispunjava svoje obaveze.

Vučić je rekao da rezultati u 2015. godini po pitanju smanjenja sive ekonomije nisu loši, ali da veruje da mogu biti mnogo bolji i dodao da očekuje od građana razumevanje i jedinstvo, a od biznismena još više novca od naplate poreza.

"Suština je u pitanju hoćemo li mi tržišnu ekonomiju ili nećemo", ponovio je i podsetio da se od devedesetih godina svi deklarativno zalažu za tržišnu ekonomiju, a da u praksi niko do sada zapravo nije hteo da poštuje principe tržišnog privređivanja.

"Možemo li mi sebe da promenimo", zapitao je premijer i dodao da smo u Srbiji napravili ozbiljne promene u inspekcijskom nadzoru, u broju prijaveljnih radnika, što se vidi po porezima i doprinosima, što je, kaže, odlično za budžet, zatim određene promene u parafiskalnim nametima, te u ukidanju fiskalnih procedura.

"Nismo uspeli da ubedimo građane Srbije da je za njih bolje i ekonomski zdravije da jedan deo ljudi koji učestvuje u tom procesu koji proizvodi profit kroz sivu ekonomiju radi u skladu sa zakonom, niti smo uspeli da ubedimo da je mnogo važnije da se plati porez, jer novac ide u škole, bolnice, igrališta, pozorišta...", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, suočavamo se sa kontradiktornim pristupom.

"Svakoga dana kada država kaže da želi da naplati porez suočeni smo sa napadima da država samo uzima i napada", primetio je predsednik vlade.

"A koliko sutra svi ti uvek kažu da država treba da plati još nešto, da utiče na još nešto... Ako tražimo od države, moramo i one koji u tome učestvuju da zakonskim sredstvima nateramo da učetsvuju u tržištu", rekao je.

On je rekao i da strani investirori ne žele da proširuju svoj posao sve dok imaju konkurenciju u onima koji posluju u sivoj zoni.

On je najavio da će biti uvedene onlajn fiskalne kase, odnosno mehanizam po kojem će Poreska uprava pratiti poslovanje svake radnje i moći će da reaguju odmah, čim, recimo, vide da u toku dana nije bilo nijednog fiskalnog računa.

Takav način rada je pokazao velike rezultate u svetu, rekao je Vučić.

Premijer se osvrnuo i na rad Državne lutrije Srbije, koja je u 2011. godini napravila minus od milion i po evra, rekavši da smo jedina zemlja u svetu koja je to "uspela" i da ne postoji nijedna zemlja sa manjim profitom, ali da ipak javnost ne dozvoljava ni promene u tom državnom preduzeću.

Na konferenciji učestvuju i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi, ambasador Nemačke Aksel Ditman, te predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladan Atanasijević.

Prema analizama NALED-a, zbog sive ekonomije državni budžet je svakog dana uskraćen za osam miliona evra, navodi se u saopštenju tog tela.

Kako se dodaje, novac koji država gubi bio bi dovoljan da svaka opština u Srbiji dobije novi dom zdravlja (609 miliona evra), da se rekonstruišu i opreme sve opšte i specijalne bolnice (439 miliona evra), finansiraju plate vatrogasaca, policajaca i lekara (963 miliona evra), a ostatkom novca da se prepolovi deficit budžeta.

Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije je prvi strateški dokument Vlade koji predviđa mere za smanjenje nelegalnog poslovanja i neformalnog zapošljavanja.

U izradi je učestvovalo više od 100 osoba iz javnog i privatnog sektora, organizacija civilnog društva i relevantnih stručnjaka.

Predložene mere uključuju jačanje svesti građana o negativnim posledicama sive ekonomije, unapređenje inspekcijskog sistema i efikasnije procesuiranje krivičnih dela i prekršaja protiv privrede.

NALED je kroz Projekat jačanja konkurentnosti Srbije, podržan od USAID-a, odigrao ključnu ulogu u razvoju Nacionalnog programa i nastaviće da podržava njegovu implementaciju, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug