Pariz: Nastavnik izmislio napad pripadnika IS

Francuski nastavnik koji je danas prijavio da ga je napao pripadnik Islamske države priznao je da je izmislio napad, saopštilo je francusko tužilaštvo.

.

Tužioci još ispituju nastavnika kako bi utvrdili zašto je lagao, prenosi AFP.

Nastavnik u predškolskoj ustanovi u Obervilijeu, predgrađu Pariza Sen-San-Deni, jutros je hospitalizovan sa lakim ubodima u predelu vrata i stomaka. On je tvrdio da ga je napado čovek u kombinezonu dok se spremao za čas i da prilikom napada koristio nož za papir i makaze koji su se nalazili u prostoriji.

Napadač je navodno uzvikivao "Ovo je upozorenje u ime Daeša (tzv. Islamske države)".

S obzirom na mere opreza i zabrinutost posle prošlomesečnih napada u Parizu istragu su odmah preuzeli tužioci nadležni za borbu protiv terorizma a francuska ministarka prosvete Naža Valo-Belkasem je došla na lice mesta i okvalifikovala napad kao "nedopustiv i krajnje ozbiljan čin".

Od polovine novembra bezbednost u školama u Francuskoj je pojačana.

Islamska država je u novembru pozvala svoje sledbenike da ubijaju nastavnike u francuskom obrazovnom sistemu zbog svetovnog podučavanja i zbog toga što su "u otvorenom ratu protiv muslimanske porodice".

U tom stilu, magazin Islamske države "Dar-al-Islam" na francuskom jeziku u svom novembarskom izdanju pozvao je pripadnike IS da ubijaju francuske predavače opisujući ih kao "neprijatelje Alaha".

Izvor: Tanjug