SE: Rešiti slučajeve nestalih beba, kasne mere, još problema

Ministarski komitet Saveta Evrope zabinut je jer je prošao rok u kojem je trebalo da Srbija uspostavi mehanizam kojim bi ispitala slučajeve nestalih beba i obeštetila roditelje, zbog čega je SE pozvao danas vlasti u Srbiji da se posvete rešavanju preostalih problema na tom poslu.

.

Rok koji je postavio Evropski sud bio je 9. septembar ove godine, u obrazloženju tadašnje presude Sud je naveo da je uočio da su u Srbiji primećeni pokušaji državnih organa da se ovaj problem reši, ali da oni nisu ni dovoljno sistematski ni intenzivni da zadovolje oštećene.

Stoga je presudom Srbiji naloženo da što pre formira nezavisnu agenciju koja bi se bavila ovakvim slučajevima, kojih svake godine ima na stotine.

Savet je na današnjem zasedanju prepoznao pokušaj srpskih vlasti da ostvare tu odluku kroz pripremu nacrta zakona u kojem se predlaže uvođenje insititucije individualnog obeštećenja, međutim Komitet ministara smatra da i dalje ostaje niz problema koje treba rešiti, navodi se u saopštenju SE.

SE takođe upućuje zahtev predstavnicima vlasti Srbije da se posvete rešavanju preostalih problema u slučaju nestalih beba, pri čemu savetuje da uzmu u obzir najnovije odluke Evropskog suda, kao i da obaveštavaju Komitet o ostvarenom napretku u procesu usvajanja predloga zakona.

Na sastanku SE u martu naredne godine biće razmotren i ocenjen eventualni napredak u sprovođenju ovih uputstava i zahteva.

Izvor: Tanjug