SAD i Britanija pozdravile pozivnicu Crnoj Gori u NATO

Amerika i Velika Britanija pozdravile su upućivanje poziva Crnoj Gori za otpočinjanje dijaloga o priključenju NATO savezu i ističu da to potvrđuje "politiku otvorenh vrata NATO-a", a Slovenija poručila da znači doprinos stabilnosti regionu Zapadnog Balkana.

.

Sa druge strane, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak je rekao da nije mogao da sanja da će Crna Gora nepunih deset godina nakon obnove nezavisnosti postići ovakav uspeh.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji će u okviru svoje evropske turneje danas doputovati u Prištinu, a večeras u Beograd, istakao je važnost pozivnice Crnoj Gori u NATO, naglašavajući da se Vašington raduje saradnji sa zvaničnom Podgoricom uoči Samita u Varšavi.

"Danas smo napravili još jedan važan korak ka punoj integraciji Evrope pozivajući Crnu Goru da se priključi Alijansi", kazao je Keri na konferenciji za novinare u Briselu.

On je dodao da današnja odluka potvrđuje politiku "otvorenih vrata" NATO-a.

"Američka vlada raduje se saradnji s Crnom Gorom uoči Samita u Varšavi i kroz čitav proces pregovara", poručio je Keri.

Američka ambasada u Podgorici je ukazala da je ovo "važan korak za Crnu Goru koji potvrđuje veliki napredak postignut u mnogim oblastima, posebno vladavini prava i javnoj podršci za NATO".

"Radujem se nastavku rada sa Crnom Gorom na njenoj reformskoj agendi u predstojećim mesecima u procesu njenog pristupanja Alijansi", rekla je ambasadorka SAD Margaret En Uehara.

Pozivnica Crnoj Gori za članstvo u NATO veliko je dostignuće države nakon godina predanog rada, ocnio je britanski ambasador u Podgorici Ian Viting.

"Pozivnica za NATO je veliko dostignuće za Crnu Goru nakon godina veoma predanog rada", kaže se u pisanoj izjavi Vitinga dostavljenoj medijima.

On je čestitao svima koji su uključeni u proces NATO integracija u Crnoj Gori.

"Radujem se daljem razvijanju britansko crnogorskih odnosa unutar NATO porodice u narednim mjesecima i godinama", dodao je Viting.

Slovenija je u sredu pozdravila odluku NATO saveza da uputi pozivnicu za članstvo Crnoj Gori, uz ocenu da to jača sigurnost i stabilnost regije.

"Današnja odluka značajna je za celiregion jer jača njenu stabilnost i šalje jasan signal Bosni i Hercegovini i Makedoniji", kazao je slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, dodavši da je važnu ulogu u približavanju Crne Gore Savezu imala i Slovenija, koja i dalje smatra da članstvo u zapadnom vojno-političkom savezu moraju ostati otvorena za sve države u regiji.

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je prošle sedmice, uoči samita lidera Jugoistočne Evrope u Zagrebu, kako u NATO treba da uđu sve zemlje u regiji koje to žele, da ih od toga niko ne sme odvraćati, ali ni prisiljavati na članstvo one koje to ne žele.

Crna Gora je danas zvanično dobila poziv za punopravno članstvo u NATO. Tu odluku su jutros, na sastanku u sedištu NATO-a u Briselu, jednoglasno doneli ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica Alijanse.

Izvor: Tanjug