Verbić: Privreda treba da vidi korist od nauke

Minsitar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je da nauka u Srbiji treba da postane još bolja i prepoznatija u svetu, ali istovremeno da bude primenjena kako u privredi, tako i kada je reč o donošenju odluka na najvišem nivou.

.

Verbić je, uoči javne rasprave o Predlogu strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srbije do 2020. "Istraživanje i inovacije" rekao da dve ključne reči treba da ilustruju nauku u narednom periodu - izvrsnost i relevantnost.

"U onim oblastima u kojima smo dobri želimo da budemo još bolji i prepoznati u celom svetu. A kada je reč o istraživanjima, želimo da budu primenjena gde god je tomoguće, da privreda od toga vidi korist, da se pokrenu i neke druge stvari, sve do donošenja odluka na najvišem nivou", naglasio je ministar.

U svim tim oblastima nauka može da pomogne, dodao je.

"Mi želimo da nauka bude izvrsna i relevantna", poručio je Verbić.

Govoreći o nacrtu nove strategije, Verbić je rekao da taj predlog Ministarstvo ne "zakucava", već želi što širu javnu raspravu kako bi je svi čuli i videli i kako bi se postigao najbolji dogovor šta se želi od nauke u narednom periodu.

"Želimo sebi da postavimo realistične ciljeve, ne nešto što bismo želeli, već nešto za šta zaista možemo da napravimo dobar akcioni plan u koji ćemo zatim da uključimo i sve ostale. Ovo ne sme da bude zatvoreno u akademsku zajednicu, jer tako niko neće razumeti ni šta su mogućnosti niti šta su potrebe nauke", poručio je ministar.

Kada je reč o sredstvima za nauku, Verbić je dodao da su ona ostala na istom nivou kao i do sada, ali da postoji želja da ona budu veća.

"Sada je stvar akcionog plana kako ćemo da obezbedimo da ona budu veća", zaključio je ministar Verbić.

Izvor:Tanjug