Vučić: Nije bilo državnog udara, ali jeste pokušaja urušavanja Vlade

Premijer Vučić izjavio je večeras da ne misli da je bilo državnog udara, da za to nije bilo snage, niti volje, ali je stalna namera da se uruši vlada.

.

Vučić je za RTS rekao da je dokaz da sve što se događalo nije bezazleno jeste činj4enica da je na naslovnici jednog lista objavljena poternica, na kojoj je jasno bilo njegovo ime: "To nije bio politički napad, to je bila optužba protiv mene za konkretno krivično delo", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, svima je jasno da se radilo o pokušaju Kurira da bez para preuzme Politiku i Novosti ili da se o tome sa nekim pogađa, kao što su se pogađali sa onima ranije.

On je pritom dodao da se to konkretno odnosi na vrh DS, Mirolsva Bogićevića, Aleksandra Rodića i Dušana Bjelopetrovića.

Kako je rekao, otišao je da da iskaz i sam tražio polgrafsko ispitivanje, jer neće da dozvoli da bilo ko reketira ni njega, ni državu. "Neću da dozvolim bilo kome u Srbiji da me povezuje sa bilo kakvim kriminalom, gadim se kriminalaca i baraba, jer se borim protiv njih i ne4ću da na mene padne bilo kakva senka", rekao je Vučić.

"Neću da dozvolim da država bude reketirana, da boilo ko ucenjuje vladu i državu da moramo da damo Novosti i Politiku, a govorim o mnarifetlucima vrha Demokratske stranke, Bogićevića, Rodića i Bjelopetrovića", rekao je.

Upitan da li je uplašen, Vučić je kazao da nije, i da ima stalnih pokušaja da se "uruše kapaciteti Vlade". "Nema razloga za preveliku nervozu, lično se ne osećam ugroženim, iako nije lako raditi u takvim uslovima", kazao je Vučić i dodao da veruje da će nadležni državni organi raditi svoj posao.

Premijer je istakao da od detektora laži beže upravo lažovi i primetio da su svi danas kritikovali "duge cevi na jucecrasnsjoj konferenciji za novinare", upitavši kome smeta srpska policija.

Takođe, primetio je, glavno pitanje je bilo i zašto se javno iznosi dijagnoza čoveka koji je izneo sve te lažne optužbe, a niko se ne pita zašto je i ko zloupotrtebio tog čoveka na takav način.

Razočaran sam pojedinim zapadnim diplomatama

Premijer Srbije izjavio je da je razočaran postupanjem pojedinih zapadnih diplomata u Srbiji, ali da je od njegovog ličnog stava mnogo važnije da se ne kvare odnosi naše zemlje sa zemljama iz kojih oni dolaze.

Vučić je rekao da ne želi da govori o kojim ambasadama je rec, ne zato što se plaši, već, kako je istakao, ne želi da ruši ugled Srbije. "Mogu da kažem da su se dešavale čudne stvari. Iz jedne zapadnoevropske zemlje, kada sam obilazio migrante na Železničkoj stanici, obavestili su me da je jedan čovek obilazio "Kobre", ali i ljude iz stranke i da se raspitivao koliko mi je obezbeđenje", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to se dogodilo posle napada na njega u Srebrenici 11. jula.

Kako je dodao, kada su pripadnici "Kobri" pozvali tu osobu da ga pitaju zašto se interesuje za premijerovo obezbeđenje, ispostavilo se da je reč o "glavnom obaveštajcu, odnosno prvom sekretaru jedne zapadne ambasade". "Zašto im je to bilo važno, ne znam. To je moje lično razočaranje, ali nikada neću reći o kojoj zemlji je reč, jer ne želim da kvarim odnose sa tom zemljom. Odnosi Srbije sa tom zemljom važniji su od onoga što lično osećam", rekao je Vučić.

Na kontataciju novinarke da su se u javnosti pojavile tvrdnje da je u rušenje srpske vlade umešana ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Vučić je odgovorio da je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi njegov dobar poznanik. "Ne mogu da se pohvalim da mi je prijatelj, već dobar poznanik, ali, što je najvažnije, on je dobar prijatelj Srbije, i to iskreno mislim", rekao je Vučić.

Upitan da li mu je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport prijatelj, Vučić je odgovorio da je njegov posao da radi profesionalno sa Devenportom. "To je sve što mogu da kažem", zaključio je Vučić.

Premijer je ponovio da je njegov posao, i posao Vlade Srbije, da vode slobodnu, suverenu i nezavisnu zemlju. "I kao kada sam rekao u Rusiji da smo na evropskom putu, tako i sada kažem da nećemo uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji i da ćemo imati dobre odnose sa Narodnom Republikom Kinom", rekao je Vučić i poručio da je na njega teško vršiti tu vrstu pritisaka.

On je dodao da ga je zabolelo to što je iza pojedinih medijskih pritasaka stoji i Brisel, podsetivši na aferu u vezi sa JP Kolubara i kopom Zapadna Tamnava. "Hvala što ste dali ogroman novac za poplave, 70 miliona evra, ali zašto niste dali i taj 71. milion više. Ljudima bi to značilo više nego što ste se bavili time da se iznose neistine protiv Vlade Srbije, i da se to zove nekakvo istraživanje", poručio je Vučić.

Ne verujem da mi neko u vladi radi o glavi

Vučić je izjavio da "ne veruje da mu neko u vladi radi o glavi", da postoje različita mišljenja, ali da su samo rezultati važni. "Smešno je da neko kaže da je Zorana Mihajlović moj najveći oponent. Ako Zorani odgovara da se time hvali, to je u redu, ali ona dobro radi svoj posao i to je najvažnije", rekao je premijer.

On je primetio da mu u vladi najviše oponira Vulin, i da se njih dvojica u mnogo čemu ne slažu.

Upitan da li mu smeta što se Mihajlović "druži" sa ambasadorom SAD, Vučić je rekao da ona dobro radi svoj posao, a da ga ne zanima ko gde i šta slavi.

On je dodao da i predsednik Srbije dobro radi svoj posao i da ima punu podršku vlade i njega lično.

Za predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković rekao je da je bila izvanredna u Iranu, i da ne razume zašto je javnosti važnije da li je tom prilikom nosila hidžab ili nije. "Ne razumam sve rasprave oko hidžaba i kakva je bila marama, ni da li se Toma poljubio sa Kolindom u Hrvatskoj... Ali to je, na žalost Srbija", rekao je Vučić u intervjuu za RTS.

Premijer je naglasio da niko nije pričao o tome da li je Maja pričala o saradnji Irana i Srbije, da li je taj razgovor bio uspešan, kao i da li je uspela da "izmiri" pojedine srpske pogrešne poteze prema toj zemlji, "Mi im nismo bili dovoljno zahvalni za ono što su za nas učinili vezano za Kosovo i Metohiju. A to je mnogo važnije od toga kakva je bila njena marama", rekao je Vučić.

Uvreda je ako zemlja ide unazad, a ne lagani rast penzija

Plate u privatnom sektoru u januaru će biti veće nego bilo kada u srpskoj istoriji, poručio je premijer Srbije.

Vučić je, gostujući na RTS-u, rekao i da se nada da će plate u javnom sektoru biti blizu toga za godinu dana. "Ali mene interesuje privatni sektor, jer to pokazuje da idemo napred, istakao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše kritiku političkih protivnika da je povećanje penzija do 290 dinara uvredljivo, Vučić je odgovorio da je to bilo nastojanje da se smanji razlika između siromašnijih i bogatijih penzionera i da je uvreda ono što su prethodne vlasti radile sa državom. "Uvreda je ako zemlja ide unazad, ako je dovedete do bankrotstva, ako povećate nezaposlenost sa 13 na 27 odsto, kao što su oni uradili. Uvreda je ako povećate javni dug sa 32 na 64 odsto i da svakome posle vas ostavite da mora da ga poveća na 80 odsto kako bi isplatio vaše dugove", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, čak i to povećanje od 290 dinara dovelo je do toga da oni najsiromašniji penzioneri, koji su primali 23.000 dinara, sada dobijaju veće penzije.

Predsednik Vlade je podsetio i da je Srbija, prema planu MMF-a, trebalo da drži "zamrznute" plate i penzije naredne tri godine, a da je, uprkos tome, došlo do povećanja.

Mišković simbol parazitske Srbije

Vučić je rekao da u Srbiji postoje ljudi koji nisu spremni za promene i koji bi da vrate Srbiju u mulj tajkunskog ludila, ali da i strane zemlje imaju neke svoje interese, pošto je Srbija jedina stabilna u okruženju.

On je kazao da Miroslav Mišković nije glavni krivac, ali je simbol i paradigma parazitske Srbije, u kojoj su tajkuni uzimali kredite bez pokrića, davali pare političarima i članovima upravnih odbora. Za Miškovića je kazao da je sposoban čovek, kojem se približila prvostepena presuda, iako su mnogi govorili da nema dovoljno dokaza.

Sada, kada mu se približila prvostepena presuda, prema Vučiću, Mišković se nalazi u svojoj bolnici, kod svojih doktora, a da to nikome nije interesanntno, zato što mnogi hoće da restauriraju takav sistem.

On je ukazao da se njegova vlada bori protiv tajkina, i upitao koja banka je zatvorena ove godine, dodajući da je sve što je pljačkano zatvarano prošle godine, i da nema više da tajkuni bez kolaterala uzimaju pare. Vučić je kazao da je Srbija jedina stabilna zemlja u okruženju i da će ostati stabilna i sigurna, a da to nekim zemljama smeta.

Prema njegovim rečima, u Makedoniji strane zemlje biraju tamošnju vladu, postavljaju ministre, u Hrvatskoj nema vlade, a kada je bude biće isti broj poslanika vladajuće koalicije i opozicije.

U Rumuniji, kako je dodao, smenjen je premijer, iako je imao najveći privredi rast u Evropi, zbog nekog požara u diskoteci i što je, dok je bio advokat, dao neke pare. „Srbija će biti stabilna i sigurna zemlja, a interesi će dolaziti do izražava, a tako i neke lažne afere“, ukazao je Vučić. Izvor: Tanjug