Lideri EU upozorili da ne treba previše obećavati Turskoj

Lideri EU, koji su se danas sastali sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom na samitu u Briselu kako bi razgovarali o rešavanju izbegličke krize, žele pomoć Turske, ali istovremeno upozoravaju da ne treba previše obećavati Ankari.

.

Na vanrednom samitu u sedištu Unije razmatran je plan da se Turskoj ponude tri milijare evra, ublažavanje viznih restrikcija i brži pročes pristupanja EU u zamenu za strožu kontrolu Ankare na granicama i preuzimanje nekih od migranata koji ne ispunjavaju uslove za azil u Evropi.

Davutoglu je na otvaranju samita rekao da je "zahvalan evropskim liderima na ovom novom početku, koji je, ne samo pocetak sastanka, već i novog procesa od velikog značaja za budućnost naše zajedničke veze u Evropi."

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk jasno je rekao Davutogluu da u zamenu za pomoć EU očekuje "brzo i znatno smanjenje broja neregularnih migranta koji stižu u Evropu."

Uz to, kako je dodao, zemlje EU žele da Turska "ostvari zajednički cilj približavanja kroz sprovođenje reformi, poštovanje najviših standarda ljudskih prava i medijskih sloboda, i primenu dogovorene mape puta i standarda", koji su deo pristupnih pregovora, preneo je AP.

Tusk smatra i da je dužnost EU da štiti spoljne granice i da to ne može da prepusti nekoj trećoj zemlji.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da želi "sporazum sa Turskom po kome bi Turska preuzela obaveze, Evropa pružila podršku, a izbeglice bile primljene".

Mnoge evropske zemlje su u poslednje vreme revidirale svoju inače mlaku podršku bliskim odnosima sa Turskom zbog izbegličke krize.

"Turska ima prava da očekuje pomoć EU", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je, međutim, da Turska "ne može da dobije blanko ček" za evropsku pomoć kako bi se izborila za oko dva miliona izbeglica, kao i da je Turska "još daleko od članstva."

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je da ima dovoljno stvari koje vezuju dve strane.

"Tuska i Evropa su potrebne jedna drugoj. Suočeni smo sa istim problemima, od rata u Sirji do terorizma i stabilnosti, odnosno nestabilnosti u regionu. Mi možemo da budemo partneri i treba sa stavimo sva ptianja na sto", navela je ona.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), u Evropu je ove godine ušlo gotovo 900.000 ljudi koji beže od sukoba i siromašva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji, tražeći utočište ili posao.

Više od 600,000 je došlo preko Grčke, a mnogi su prešli more iz Turske, podseća AP.

Više od dva miliona izbeglica iz Sirije živi u Turskoj, ali prema organizaciji Amnesti internešenel, samo 10 odsto dobija pomoć od vlade.

Izvor: Tanjug