Erdogan: Želeli bismo da se obaranje aviona nije dogodilo

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas žaljenje zbog obaranja ruskog aviona i poručio da bi Turska želela da se to nikad nije dogodilo.

.

U obraćanju svojim pristalicama u gradu Balikesiru, Erdogan je ponovo branio delovanje Turske i kritikovao Rusiju zbog njenih akcija u Siriji, pre nego što je izneo svoje žaljenje zbog obaranja aviona.

"Zaista nam je žao zbog ovog incidenta. Mi bismo želeli da se to nikad nije dogodilo, ali se dogodilo. Nadam se da se nešto poput ovoga, više neće dogoditi", rekao je Erdogan.

Turski predsednik je kazao da bi obe strane trebalo da priđu ovom problemu na pozitivniji način, preneo je AP.

On je istakao da bi sastanak u Parizu mogao da bude prilika za prevazilaženje napetosti i ponovio poziv da za susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama Konferencije o klimi koja u ponedeljak počinje u francuskoj prestonici.

"U ponedeljak u Parizu biće održan međunarodni samit o klimi, koji može da bude šansa da se obnove naši odnosi sa Rusijom. Konfrontacija nikome neće doneti sreću. Koliko god je Rusija važna za Tursku, Turska je važna za Rusiju", poručio je Erdogan.

Erdoganov prijateljska ponuda usledila je, međutim, pošto je još jednom stao u odbranu postupaka Turske i kritikovao operacije Rusije u Siriji.

"Ukoliko dozvolimo da naša suverena prava budu kršena...onda teritorija više neće biti naša teritorija", naglasio je Erdogan.

Turski predsednik je dodao da Turska zaslužuje izvinjenje jer je njen vazdušni prostor narušila ruska letelica.

Nešto ranije, Turska je izdala upozorenje svojim građanima da izbegavaju putovanja koja nisu hitna u Rusiju.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da izdaje upozorenje jer se putnici iz Turske suočavaju "sa problemima" u Rusiji i dodalo da građani treba da odlože planove za putovanja dok se "situacija ne razjasni".

Turska je u utorak na granici sa Sirijom oborila ruski bombarder Su-24, što je prvi put u pola veka da je jedna NATO članica oborila jedan ruski avion, što je naišlo na oštru reakciju Moskve.

Rusija je nakon toga ograničila turistička putovanja, ostavila turske kamione da čekaju na granici, konfiskovala veće količine namirnica uvezenih iz Turske i počela sa pripremom širih ekonomskih sankcija, navela je američka agencija.

Portparol turske vlade Numan Kurtulmus izjavio je da Turska razmatra koje mere da preuzme u svetu reaktivnih poteza Rusije, naveo je Rojters.

Izvor: Tanjug