Besplatan pregled ispravnosti vozila do 28. novembra

Svi vlasnici motornih vozila mogu do subote, 28. novembra, da besplatno provere tehničku ispravnost svojih vozila uoči predstojeće zimske sezone u akciji Auto-moto saveza Srbije "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo".

.

Kako su na konferenciji za medije objasnio predsednik AMS S Mirko Butulija prethodne akcije, koje to udruženje organizuje dva puta godišnje već 26 godina, pokazale su da je svako treće vozilo koje dođe na besplatni pregled tehnički neispravno, dok oko 30 odsto njih ima problem sa jednim od ključnih faktora bezbednosti u saobraćaju - kočionim sistemom.

Butulija je apelovao na vozače da iskoriste priliku da besplatno provere ispravnost svojih vozila jer, kako je rekao, Srbiju očekuju esktremni vremenski uslovi koji će dovesti do otežanog odvijanja saobraćaja.

On je dodao i da svi zainteresovani mogu da na sajtu Saveza ili pozivom na broj AMS S-a 1987 saznaju koji tehnički pregled u Srbiji im je najbliži i koje je radno vreme.

Prema njegovim rečima, pregled ispravnosti vozila traje oko 15-20 minuta i nema potrebe za bilo kakvim prijavljivanjem.

Generalni sekretar Asocijacije tehničkih pregleda Srbije Predrag Đurđev istakao je da je namera organizatora akcije bila da na 120 lokacija tehničkih pregleda "pokrije" teritoriju cele Srbije, kako bi svi građani mogli da provere ispravnost svojih vozila.

"Vozni park u Srbiji star je u proseku 16 godina, što pokazuju podaci iz 2013. Vremenski uslovi i praznici upućuju na to da će na ulicama biti sve više vozila. Zbog bezbednosti svih učesnika u saobraćaju veoma je važno proveriti ispravnost vozila", rekao je Đurđev.

Saobraćajna policija u redovnim kontrolama obaveštava vozače o akciji i da mogu besplatno da prekontrolišu svoje vozilo.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Slobodan Malešić istakao je da je akcija "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo" jedinstvena prilika za sve vozače da besplatno provere ispravnost vozila i istakao da se nada da će se najveći broj njih naći vremena i savesti da se na nju odazove.

On je dodao i da će saobraćajna policija nastaviti pojačane kontrole usmerene na tehničku ispravnost vozila zbog predstojeće zimske kontrole, ali i usmerenu na vožnju pod uticajem alkohola, preticanje i merenje brzine.

Kako je Tanjugu rečeno u AMS S juče, prvog dana akcije, u tehničkim pregledima kontrolu je prošlo oko 700-800 vozila, a do 28. novembra se očekuje da dostigne brojku iz predhodnih akcija, oko 4.000-5.000 pregledanih vozila.

U Tehničkom pregledu AMS S u Ruzveltovoj reporter Tanjuga zatekao je nekoliko građana koji su došli da provere ispravnost svog vozila, među kojima je i Miroslav Radojević, vozač autobusa u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd.

"Znači mi ova akcija čisto da bih proverio bezbednost vozila zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svoje dece. Stanujem u blizini i skoro svake godine učestvujem u ovoj akciji", rekao je Radojević.

On je dodao i da mu je mnogo bolje da mu neki drugi majstor pregleda vozilo, nego da to sam učini.

"Ako ja nađem da nešto 'zaškripi', reći ću sebi 'ma to može još', ali ako mi oni nađu onda će me to odmah naterati i da popravim kvar", rekao je Radojević kroz smeh.

Akciju "Bezbedno vozilo - ispravno vozilo" organizuju AMS Srbije, Uprava saobraćajne policije MUP Republike Srbije i Asocijacija tehničkih pregleda vozila, tradicionalno, dva puta godišnje.

Ona je pozvećena podizanju nivoa bezbednosti saobraćaja, a organizuje se uvek pred zimsku, odnosno, letnju sezonu.

Izvor: Tanjug